Практикум по английскому языку по теме " Общественное питание"
Оценка 4.8

Практикум по английскому языку по теме " Общественное питание"

Оценка 4.8
docx
02.03.2022
Практикум по английскому языку по теме " Общественное питание"
Практические работы предназначены для 2-4 курса специальности «Технология продукции общественного питания».
Английский язык в профессиональной деятельности ОП.docx

 Английский язык в профессиональной деятельности

Тема 2.1. Типы предприятий общественного питания и работа персонал

2. .1.1. Рестораны, столовые. Имена существительные, множественное число.

ESTABLISHMENT

Text “Styles of food service”

There are many types of catering establishments. They are big first class restaurants in five-star hotels, small restaurants, cafeteriassnack bars and fast-food restaurants. They serve different types of customers. They are families, groups of tourists, business people, children etc. They all demand different styles of service.

There are various basic styles of food service in restaurants of different types. The most common styles are:

Buffet service

Buffet service is often called the "Swedish Board". This system of food service is very convenient for the guests — they needn't wait for the waiters and bills. This is really self-service. Breakfast is served from 8 to 10, lunch from 12 to 15, dinner from 18 to 20. As a rule this type of food service is arranged in hotels for big groups of tourists, and also for conferences and congresses.

The counters with snacks and dishes, and snack-plates and trays for taking food are placed in the centre of the dining hall. The tables are near the walls. The guests come up to the Swedish Board and put the meals, appetizers and salads on the snack-plates themselves. Then they put everything on the trays and take their seats at the tables.

The assortment of appetizers, dishes and beverages is usually rich. The guests can taste a little of each dish. Desserts are usually placed on a separate table. The waiter's role is to clear the tables and serve drinks. The waiters can also help the guests if necessary.

Cafeteria service

In cafeteria service the guests collect their plates with dishes on a tray as they move along the counter. At the end of the counter there is a cash desk. There the customers pay for the dishes they have chosen. This kind of service is usually used in cafeteriassnack bars and canteens.

hello_html_2596dd5f.jpg

Plate service

This is the simplest form of table service in the restaurants. All the food is put on the plates in the kitchen. The waiters take it and place on the table in front of the guest. The principal item in the dish should be put nearest to the customer, and the garnish and vegetables should be arranged around the main item.



Words:

1. catering establishments – предпр-ия питания

14. Swedish Board [‘swidiʃ 'bɔ:d] - «шведский стол»

2. cafeteria [‘kæfi’tiəriə] – кафетерий

15. convenient [kən'vi:njent] - удобный

3. snack bar - бар - закусочная

16. to arrange [ə'reindʒ] - устраивать, располагать

4. fast-food restaurants - рестораны быстрого

обслуживания

17. snack-plates - тарелки для накладывания еды

18. item ['aıtəm] - предмет

5. to demand [dı’ma:nd] - требовать

19. tray [trei] - поднос

6. common [‘kɔmən] - обычныйобщий

20. to place [pleis] - помещать

7. buffet service [‘bfit] - буфетное обслуживание

21. separate f'seprit] - отдельный

8. plate service - подача блюд на тарелках «в обнос»

22. principal ['prinsəpəl] - главный

9. self-service - самообслуживание

23. а rich assortment – богатый ассортимент

10. to clear the tables – обтереть со столов

24. to serve drinks – подать напитки

11. cash desk - касса

25. counter - прилавок

12. to pay for the dishes – расплатиться за еду

26. canteen – столовая для рабочих

13. garnish – гарнир

 

Text : “Styles of food service”/ Training Exercises

Ex.1. Answer the questions upon the text (Ответьте на вопросы)hello_html_m5f6ac067.jpg

  1. What are the types of catering

establishments?

  1. What are the types of customers?
  2. Is the «Swedish Board» convenient

for the guests?

  1. What groups of people usually use

the «Swedish Board»?

  1. Where are the counters with snacks and dishes

placed in the “Swedish board”?

  1. Where are the desserts placed

in the “Swedish board”?

  1. What is the waiter’s role in the “Swedish board”?
  2. Where is cafeteria service used?
  3. Where do the customers pay for the dishes

in cafeteria service?

  1. What is plate service at the restaurants?

Ex. 2. Translate the sentences from Russian into English (Переведите данные предложения)

  1. В разных предприятиях питания разные стили обслуживания, потому что они обслуживают различные типы клиентов.
  2. Самообслуживание «Шведский стол» очень удобно для гостей, они не должны ждать официантов и счёт.
  3. «Шведский стол» используется для больших групп туристов, а также для конференций и конгрессов.
  4. Ассортимент закусок, блюд и напитков обычно богат. Гости могут попробовать все блюда.
  5. Официанты могут помогать гостям, если это необходимо.

Ex. 3. Find in the text equivalents to the following words and phrases (Найдите в тексте эквиваленты следующих слов и словосочетаний)

1) в центре обеденного зала; 2) накладывают еду сами; 3) занимают свои места за столом; 4) за отдельным столом; 5) двигаться вдоль прилавка; 6) расплачиваются за выбранные блюда; 7) ставить на стол перед посетителем.



Ex.4. Which of the statements of the text 12 are true or false (Какие из утверждений верныеа какие – нет)?hello_html_m6e07993.jpg

1. There are not many types of catering establishments.

2. They serve different types of customers.

3. The “Swedish board” is really self-service.

4. The counters with snacks and dishes, and snack-plates and trays

for taking food are placed in the centre of the kitchen.

5.In the “Swedish board” the customers put everything

on the counter and take their seats at the tables.

6. In cafeteria service the guests do not collect their plates with dishes

on a tray as they move along the counter.

7. Plate service is the simplest form of table service in the restaurants.

8. In plate service the waiters take the dish and place on the table in front of the guest.

TEXT 1. TYPES OF RESTAURANTS


Restaurants play an important role in society. Dining out fulfills an important social need. People
want not only nourishment, but also the social interaction that takes place in a restaurant setting.
There are five different types of places where people can eat and drink. They are luxury restaurants, informal restaurants serving national dishes, coffee shops, bars and night clubs. At luxury restaurants dinner is a la carte. Such restaurants are usually famous for their haute cuisine. Luxury restaurants have elegant surroundings and sophisticated atmosphere. Informal national restaurants serve typical local dishes. They offer a lot of home-made dishes. They make bread and pasta themselves. These restaurants have two sorts of dinner menu: a la carte and a three-course fixed price menu.

At coffee shops customers can have quick snacks with drinks. These places serve sandwiches,salads, cakes and beverages. They have very relaxed atmosphere.

Bars offer different kinds of drinks, mixed drinks, beer, juices, soda. They can also serve nuts and crisp biscuits to go with the drinks.
At night clubs the customers can have excellent wine and delicious dishes and dance to a band.
Such places have a floor show. The customers can gamble if they like.
The successful operation of a restaurant depends on a number of factors, and the most important of them are its positioning, i.e. a distinctive place in the market and its concept, i.e. the total
impression it makes on its potential guests.
The market of a restaurant is composed of those guests who will patronize it. A good indication of the size of the market can be ascertained by taking a radius of from 1 to 5 miles around the
restaurant in question. This area is usually called the catchment area. In order to determine the
potential viability of a restaurant it is necessary to divide the number of restaurants in the catchment area by the total population. The average number of people per restaurant in the United States is about five hundred. Perhaps this kind of saturation is one of the reasons for the high failure rate in restaurant business.

Obviously, each area is different: one location may have several Italian restaurants but no Chinese restaurant. Therefore, a Chinese restaurant would be unique in the market, and, if properly positioned, may have a competitive advantage. If someone in the catchment area wanted to eat Italian food, he would have to choose among the various Italian restaurants. Each year thousands of new restaurants open and thousands more close, and even more change ownership for cents on the. The restaurant business is relatively easy to enter, but it is very difficult to succeed.
THINGS TO DO
1. Find in the text the following topical words and phrases, make sure that you are able to
explain in English what they mean, and add them to your working vocabulary:
dining out, positioning, a concept, a catchment area, a failure rate, a competitive advantage.
2. Write out from the text the sentences or their parts, which contain the words and phrases given below and translate them into Russian:
nourishment, to patronize, viable, viability, saturation, to change ownership.
3. Answer the following questions trying to use the topical words and phrases:
1. What needs does a restaurant fulfill?
2. What are five different types of places where people can eat and drink?
3. What is meant by "positioning"?
4. How do the marketers find out the size of the catchment area of a restaurant?
5. How is the potential viability of a restaurant calculated?
6. What is the reason for the high failure rate of restaurants in the US?
7.
When has a restaurant a competitive advantage?

 

Грамматика: Множественное число существительных.

Образуется путём прибавления к форме единственного числа окончания - s, которое произносится:

[ s ]

после глухих согласных

[ z ]

после гласных и после звонких согласных

[ iz ]

после звуков

[s], [z], [∫], [t ∫], [З], [dЗ]

book – books

cat – cats

map - maps

day – days

sofa – sofas

name – names

dog - dogs

rose – roses

horse – horses

page – pages

dress - dresses

Правила написания окончания.

А) Если существительное в единственном числе оканчивается на буквы s, ss, x, ch, sh, tch, то во множественном числе добавляется окончание - es.

class – classes

brush – brushes

box – boxes

Б) Если существительное в единственном числе оканчивается на - o, то во множественном числе добавляется - es;

tomato – tomatoes

hero - heroes

Но: piano – pianos

photo – photos

В) Если существительное в единственном числе оканчивается на – f, - fe, то во множественном числе эти окончания меняются - ve:

leaf – leaves

life - lives

Но: handkerchief handkerchiefs

Roof – roofs

Г) Если существительное в единственном числе оканчивается на - y, то во множественном числе:

y после согласных меняется на – ie.

City – cities

Story - stories

Но: после гласных не меняется.

boy – boys

day - days

Примечание:

Если слово оканчивается на немую - e, то чтение окончания будет зависеть от последнего звука в слове.

plates [pleits]- глухой

face [feisiz]- последний звук [s]

Исключения:

  1. man [mæn] – men [men] мужчина

woman [wumən] – women [wimən] женщина

foot [fu:t] – feet [fi:t] ступня

tooth [tu:θ] – teeth [ti:θзуб

child [t∫αıld] – children [t∫ildrən] ребёнок

 

  1. Существительные sheep и fish имеют одну и ту же форму для единственного и множественного числа.

Когда речь идёт о разных видах рыб, то употребляется форма fishes.

  1. Существительное works в значении «завод, заводы» имеет одну и ту же форму для единственного и множественного числа.
  2. Имена существительные нарицательные делятся на исчисляемые и неисчисляемые.
  3. Исчисляемые существительные обозначают объекты, которые можно пересчитать. Они употребляются как в единственном, так и во множественном числе.

Неисчисляемые существительные обозначают понятия, которые нельзя пересчитать. К ним относятся названия веществ и слова, обозначающие отвлечённые понятия. Они употребляются только в единственном числе.

Имена существительные, обозначающие вещества и отвлечённые существительные, могут употребляться как исчисляемые когда речь идёт об отдельных предметах из данного вещества (материала) или конкретных объектах.

Пример: The house was built of stone.

They have brought stones in the bag.

Существительное advice употребляется только в единственном числе.

Существительное news употребляется всегда в единственном числе, хотя имеет форму множественного числа.

Существительное physics и все другие названия наук, оканчивающиеся на - ics, употребляются со значением единственного числа.

Существительные money, hair, fruit употребляются в единственном числе.

Существительные people, cattle, police, the rich, the poor по форме единственно числа имеют значение множественного числа и поэтому согласуются с глаголом – сказуемым во множественном числе:

There were a lot of people at the seaside.

*Иногда слова family, group, company, crowd и подобные им собирательные имена существительные, сохраняя форму единственного числа, употребляются с глаголами – сказуемыми во множественном числе.

All the family are at the table.

Упражнение № 1. Напишите множественное число следующих существительных и транскрипцию чтения окончания:

Boy, suit, school, glass, dress, scarf, child, nose, city, table, girl, garden, kitchen, wolf, cat, fly, fox, woman.

Упражнение №2. Напишите множественное число существительных и транскрипцию чтения окончания:

Puppy, dog, cake, man, clock, watch, shelf, child, foot, driver, story, mouse, work, postman, lady, fox, bench, leaf.

Упражнение № 3. Напишите единственное число следующих существительных:

Knives, mice, cities, faces, geese, matches, buses, children, oxen, datum, wives, flies, men, heroes, ladies, toys, teeth, toes, physics, villages.

Упражнение № 4. Выберите из списка неисчисляемые существительные:

Room, boot, cheese, orange, cake, sweet, honey, salt, boy, friend, match, brush, window, money, soup, pen, spoon, sugar, bread, book.

Упражнение № 5. Допишите окончания множественного числа там, где это нужно:

Advice, fruit, hare, cattle, people, pencil, data, radio, sheep, fox, fly, Frenchmen, children, butter, picture, letter, paper, bag, sock, bag, table, tea, meat, bus.

Упражнение № 6. Поставьте существительные в скобках в правильном числе:

More than one (day); twenty-one (day); a (pair) of shoes; two (pair) of shoes; four (dozen) buttons; the variety of (fish) in the aquarium; the Russian (people) are very hospitable; you must eat more (fruit); our (family) are all good chess-players.



2.1.2 КафеБарыАртикль.

Dialog “Dinner at the cafe”/ Training Exercises

hello_html_34473690.jpg

Guest: Waiter! Is this table vacant?

Waiter: Yes, it is. You will feel comfortable here.

Guest: Could I have the menu?

Waiter: Yes, of course! Here's the menu.

Guest: Shall I begin with the appetizers?

I'd like to have fried sausage patties.

They are delicious. What meat courses

are there on the menu today?

Waiter: Today we have veal chopssteaks

and grilled chicken.

Guest: Could you bring me two steaks

and one veal chop?

Waiter: What garnish would you like to order?

Guest: I think cauliflower salad.

Waiter: And what would you like for a drink?

Guest: I’ll take orange juice.

Waiter: Would you like ice-cream for dessert?

Guest: Yes, an ice-cream with chocolate

chips, please.

Waiter: Here you are. Good appetite.

Guest: Waiter, bring me the bill, please. How much do I owe you? Here you are. Keep the change.

Waiter: Thank you very much. Come to our café again

Words:

 

Useful phrases:

hello_html_48de295.jpg

  1. Could I have the menu – Можно мне посмотреть меню?
  1. Here's the menu – Вот меню
  1. Would you like? – Хотели бы Вы…?
  1. You will feel comfortable here – Здесь Вам будет удобно
  1. Here you are – Возьмите, пожалуйста
  1. How much do I owe you? – Сколько с меня?
  1. Keep the change – Сдачи не нужно
  1. Come to our café again – Приходите снова к нам

 

Ex. 3. Say it in English (Скажите это по-английски)

  1. можно мне начать заказывать с закусок? 2) этот столик свободен? 3) какие мясные блюда есть в меню? 4) что бы вы хотели выпить? 5) апельсиновый сок; 6) мороженое на десерт.



1. Read and translate the text.

TEXT 3. RESTAURANT AND BAR SERVICE
In the restaurant as well as in the kitchen, there are also different kinds of jobs. The person who
seats the guests is called maitre d'hotel or a hostessif a woman . In restaurants with a very formal style of service, the maitre d’ also takes the guests' orders. The meals are served by waiters or
waitresses. In less formal restaurants, the waiters and waitresses take orders and serve the meals.
Most restaurants also employ busboys, who pour water, clear and set tables, and perform other
similar chores. In some restaurants, however, the waiters and waitresses carry out these tasks. In an elaborate restaurant, there is often an employee called the wine steward, or sommelierwho takes orders for wine and sometimes for other alcoholic drinks. Finally, there are cashiers who receive payment or signed bills from the guests.

In addition to the restaurant, most hotels also have a bar or cocktail lounge where drinks are served.
Bartenders work behind the bar. They mix drinks and serve them to the customers at the bar.
Additional waiters and waitresses are needed to serve customers who are seated at the tables. The bartenders usually act as cashiers in addition to their other duties. The bar or cocktail lounge may also offer food service, although it is usually simpler than the food served in the hotel dining room.
Fast food, such as sandwiches or hamburgers, is customary.
One food and beverage facility that is often not connected with the main hotel kitchen is the snack bar. The snack bar is a small unit that provides fast-order food and drink service to guests who are using the hotel's swimming pool or some other recreational facility. Snack bars are a prominent feature of a resort hotel.
As it was previously mentioned, hotels generally employ a large number of workers in proportion of the number of guests; this is especially true in the food and beverage department. The restaurant business as a whole is one of the most labor-intensive of all industries, and this is true whether the restaurant is in a hotel or not.
THINGS TO DO
1. Read and translate the text.
2. Answer the following questions and make them indirect.
1. What are the jobs in the restaurant?
2. What kinds of restaurants are there?
3. Do the maitre'd hotels and do the waiters perform the same duties?
4. Who helps the waiters to clear and set tables?
5. Does the sornmelier take orders for spirits?
6. Who acts as a cashier in a bar?
7. What food is served in a cocktail lounge?
8. Is the snack bar located by the swimming pool?
9. What is a prominent feature of a resort hotel?
10. Why is hotel and restaurant business labor-intensive?
3. Translate the following word combinations into Russian.
1. as well as in the kitchen; 2. who seats the guests; 3. take orders; 4. clear the tables; 5. carry out

these tasks; 6. finally; 7. signed bills; 8, cocktail lounge; 9. mix drinks; 10. additional waiters; 11.

act as cashiers; 12. to serve customers; 13. usually simpler; 14. customary; 15. main kitchen; 16.

snack bar; 17. swimming pool; 18. resort hotel; 19. generally employ; 20. a large number.

4. Find the synonyms of the following words in the text.
official, hire, perform, job, spirits, get, account, require, responsibility, usually, characteristic,

right, worker, lay, also, a small establishment, important.
5. Find the antonyms of the following words in the text.
different, informal, more, heavier, large, seldom, in front of.



The Article

Определенный и неопределенный артикли

Что такое артикль и зачем он, собственно, нужен? — Спрашивают многие из тех, кто

начинает учить английский. И действительно: ведь обходимся же мы в русском языке без

артикля и ничего страшного не происходит, а вот англичанам он зачем-то понадобился. Зачем?

Начнем с того, что в русском языке, оказывается, тоже есть артикли, только употребляются они

немного реже и почему-то стесняются называться артиклями, но это не мешает им выполнять те

же функции, что и у их английских собратьев.

Я знаю одного человека и этот человек сможет вам помочь. Вам ничего не показалось странным

в этом предложении? Зачем говорить "одного человека", если и так понятно что он один? Мы

часто говорим слово "один" лишь для того чтобы показать неопределенность или первое

упоминание о предмете разговора. Если мы говорим о предмете второй раз, то, как правило,

используем указательное местоимение "этот", или "эта". Вспомните, начало многих русских

сказок и анекдотов звучит так: "Один мужик... И поехал этот мужик однажды..." ну или что-то в

этом роде. 8

Неопределенный артикль. I saw man crossing the street. — Я видел (какого-то или одного) человека, переходящего улицу.

И определенный артикль.

I’ve heard the man is very rich. — Я слышал, что этот человек очень богат.

При переводе на русский язык разница очевидна. В первом случае мы не знаем, о каком человеке

идет речь, вполне вероятно, что мы его видим в первый и последний раз.

Во втором случае, речь идет определенно о каком-то известном человеке, о котором мы где-то

слышали или даже видели.

В английском языке только два артикля — определенный the и неопределенный — a/an. В

некоторых случаях существительные употребляются вообще без артиклей, так же как и у нас!

Приведем еще один пример: For breakfast I had sandwich and an apple. The sandwich wasn’t very nice.

– На завтрак я съел сэндвич и яблокоСэндвич был не очень вкусный.

В первый раз мы говорим sandwich и an apple, во втором случае, мы говорим the sandwich, т.к.

знаем, о каком сэндвиче идет речь: о том, который был на завтрак.

Вы, видимо, обратили внимание на то, что неопределенный артикль имеет два вида: или an.

"a" употребляется тогда, когда за ним следует слово, начинающееся с согласной, ну а если слово

начинается с гласной — мы употребляем "an".

Здесь также стоит упомянуть о том, что если существительное употребляется с прилагательным,

то артикль ставится перед прилагательным и правило a/an остаётся в силе.

Например:
A goose — 
гусь

An actress — актриса.

A comfortable chair — удобный стул

A nice girl — милая девушка.

A difficult job — сложная работа.

An active man — активный человек.

Это несложно запомнить, ведь без маленькой буквы "n" будет очень трудно произнести такие

слова и фразы. Попробуйте произнести: animal, actor, elephant. Неудобно, правда? Да и

звучит как-то странно.

А, вот так: an animal, an actor, an elephant, согласитесь, совсем другое дело!

Таким образом, мы используем неопределенный артикль a/an, когда речь не идет о каком-то

конкретном предмете: 9 Please, sit down on chair. — Пожалуйста, садитесь на стул. ( на любой стул, который вам больше нравится). Когда же мы говорим о конкретном предмете — используем определенный артикль the: She sat down on the chair nearest the door. — Она села на стул ближайший к двери. (очень даже

определенный стул, именно тот, который находится рядом с дверью)

Также мы используем the, когда по смыслу понятно о чём или о ком мы говорим: Can you turn off the light, please? — Вы не могли бы выключить свет? (по смыслу понятно, что

выключить свет нужно в комнате или помещении, в котором они находятся).

А теперь поговорим об артиклях более подробно.

Неопределенный артикль a/an употребляется: 1. Перед исчисляемым существительным в единственном числе, когда оно употребляется

впервые:

§ I've seen movie last evening. — Вчера вечером я посмотрел фильм. 2. Перед исчисляемым существительным в единственном числе, когда оно обозначает

представителя класса предметов:

§ child needs love. — Ребенок нуждается в любви. (т.е. все дети (любой ребенок)

нуждаются/нуждается). 3. Когда существительное является частью составного именного сказуемого:

§ He is talented writer. — Он талантливый писатель4. В некоторых выражениях, обозначающих количество. Чаще всего — следующих:

§ a lot of…

§ a great many…

§ a great deal of…

§ a couple…

§ a dozen…

§ a way too…

§ например: a way too much — слишком много 5. В выражениях, обозначающих цену, скорость, и т.д., заменяя предлог per — в, за:

§ 5 dollars kilo — 5 долларов за кг

§ Twice day — дважды в день

§ 20 km an hour — 20 км в час 6. В восклицаниях перед исчисляемым существительным в единственном числе:

§ What pretty baby! — Какой хорошенький малыш! 7. Когда артикль можно заменить словом "one" (один):

§ Recently I've met man. — Недавно я познакомилась с мужчиной. (можно сказать: с

одним мужчиной). 8. После quite, such

§ Such wonderful day! — Такой чудесный день!

Обратите Ваше внимание на то, что неопределенный артикль не используется с именами

собственными, но в редких случаях может употребляться перед Mr/Mrs/Miss + фамилия,

обозначая, что человек не знаком говорящему: There's Mrs. Newman to see you. — К вам пришла (некая) миссис Ньюмэн.

Определенный артикль the употребляется: 10 1. С объектами, единственными в своем роде, такими как:

§ The Earth — земля

§ The sea — море

§ The sky — небо

§ The stars — звезды

§ The Prime Minister — премьер министр

§ The Queen — королева 2. Перед существительным, которое ранее уже употреблялось:

§ There was man talking to woman near my house. The man looked English but I think the woman was foreign. — Возле моего дома разговаривали какие-то мужчина и

женщина. Мужчина был похож на англичанина, но женщина, я думаю, была

иностранка. 3. Перед существительным, после которого есть определение, выраженное фразой или

придаточным предложением:

§ The girl in white was very attractive. — Девушка в белом была очень

привлекательной. 4. Перед прилагательным в превосходной степени (мы говорим о степени сравнения):

§ The highest place in the country. — Самое высокое место в стране5. Перед порядковыми числительными (т.е. теми числительными, которые обозначают

порядок при счете и отвечают на вопросы: какой? который?)

§ She lives on the fifth floor. — Она живет на пятом этаже6. Перед only в значении "единственный":

§ She was the only beautiful woman in his life. — Она была единственной красивой

женщиной в его жизни. 7. Перед существительным в единственном числе, когда оно обозначает класс животных или

предметов:
§ The whale is in danger of becoming extinct. — Кит находится на грани вымирания.

(понятно, что не один кит). 8. Перед прилагательным без существительного, обозначая класс людей (так называемыми
субстантивированными существительными — название можно не запоминать)J

§ The old — старики

§ The poor — бедняки, беднота 9. Перед "next, last" + период времени:

§ the next day

§ the last time. 10. Часто, но не всегда, определенный артикль употребляется с названиями музыкальных

инструментов:

§ He plays the piano. 11. С названиями национальностей, обобщая всех представителей этого народа:

§ the Americans 12. с некоторыми выражениями, такими как:

§ On the right/left, at the top/bottom, in the middle, at the cinema/theatre, on the radio. 11

Если вы внимательно дочитали до этого места, то уже знаете о том, что неопределенный артикль

с именами собственными почти не употребляется. С определенным артиклем дело обстоит

несколько иначе.

Определенный артикль употребляется с именами собственными в следующих случаях: 1. Перед названиями рек, морей, каналов, проливов, групп островов (именно групп), горных

цепей (именно цепей), пустынь, регионов, стран во множественном числе:

§ the Atlantic, the Thames, the Alps, the Sahara, the Arctic. 2. Если в названии есть слова: Union, republic, kingdom
§ The United Kingdom — Соединенное королевство. 3. Перед существительнымипосле которых есть "of":

§ The United States of America*

§ The Tower of London

§ The Great Wall of China 4. Перед названиями частей света:

§ The North

§ The South

§ The East

§ The West

5. Перед названиями оркестров, музыкальных групп, газет, кораблей, гостиниц, театров,

кинотеатров, ресторанов, музеев, галерей:

§ "The Times", "The Beatles" Хотя это может также зависеть от предпочтений их

владельцев. Например, достославный Facebook поначалу планировали назвать "The Facebook".

6. Перед фамилией во множественном числе, обозначая всех членов семьи, как, допустим,Ивановы или Петровы:The Browns, The Smiths

7. Перед титулами, после которых есть "of":

§ The Prince of Wales — принц Уэльский

  1. В названиях книг, фильмов и теле- и радиопередач наличие или отсутствие артикля как
  2. правило зависит желания автора.

*Часто американцы называют свою страну сокращенно с артиклем: He came to the USA 5 years back. — Он приехал в США 5 лет назад. Gasoline price in the U.S. decreased slightly. — Цена

бензина в США немного упалаЧасто USA употребляется и без артикля, в то время как the

U.S. всегда с артиклем. Между делом, обратите внимание на то, что U.S. правильно писать с

точками, вероятно, чтобы не перепутать с местоимением us — нас, нам.

Артикль не употребляется совсем: 1. Перед существительными во множественном числе и неисчисляемыми
существительными (неисчисляемые существительные — это те, которые не поддаются

счету: water — вода, air — воздух, tea — чай и т.д.). Этот пункт относится только к

неопределенному артиклю. Следует отметить, что с неисчисляемыми существительными

вместо неопределенного артикля часто используется местоимение "some": Would you 12 like some milk? — Хочешь молока? Некоторые источники называют слово "some" в этой

функции артиклем.

2. Перед breakfast, lunch, dinner, supper, если перед ними не стоит прилагательное. Сравните:

§ We have breakfast at 9. — У нас завтрак в 9 часов.

§ We had a good breakfast. — У нас был хороший завтрак.

3. Перед именами людей, названиями языков, названиями игр, а также названиями дней

недели, месяцев, общественных праздников.

§ with Mike

§ in English

§ on Sunday

4. Со словами bed, church, court, hospital, prison, school, college, university, sea, когда эти
места посещаются или используются по их прямому назначению. Например:

§ To go to hospital — ехать в больницу (к качестве пациента, никак не на экскурсию)

§ To go to church — идти в церковь (молиться);

5. В следующих устоявшихся выражениях, их желательно запомнить:

§ all day/night long, all day/night through, day after day, from morning till night, from dusk till dawn, day and night.

§ at night, by day/night, at midnight, at sunset, for example, on time, in harmony, to take place, to catch cold

6. В выражениях, обозначающих способ передвижения:

§ by bus — на автобусе

§ by plane, (by air) — на самолете (по воздуху)

§ on foot — пешком

Вот, кажется, и все, что нам надо знать об артикле, чтобы разговаривать правильно. Осталось

только добавить маленькую ложечку дегтя: носители часто используют артикль достаточно

вольно, однако нам, изучающим язык, делать это крайне нежелательно.

А теперь проверим ваши знания! Используйте нужный артикль: a/an, the либо отсутствие

артикля.

Упражнение 1.

I had dinner in _ café. _ Café was very beautiful. There were _ lot of people on _ street.

I have _ lot of animals at home: _ cat, _ dog, _ parrot, _ golden fish. There isn’t _ airport near our home. I am going to visit grandmother in _ week. My friend lives in _ beautiful house. It has _ big garden. I

don’t want _ ice-cream. I would prefer _ sandwich.

Упражнение 2.

Would you like _ grapefruit? _ man and _ woman were sitting in a restaurant. _ man seemed to be Italian, and _ woman seemed to be American. Do you have _ car? I was busy yesterday. I 13 was cleaning _ car. Our plane delayed. So we went to _ hotel to spend one more night there. We had _ good evening. We were playing _ football, and my father was playing _ guitar.

Упражнение 3. When was the last time you went to _ dentist? Excuse me, where is _ nearest bus station? We rent _ apartment in _ city center. _ house was beautiful and _ park near it was enormous. — How much sleep do you need? — About 10 hours _ night. Can you turn off _ light, please? I don’t know who is _ owner of _ big car outside our house.

Упражнение 4. Where did you go for _ holidays? — We went to __ Canada. These were _ best

holidays I’ve ever had. Tom works as __ cleaner in _ school. My uncle went to _ hospital to visit my

sister. She is in _ hospital after _ car accident. _ apples are good for you. I like _ skating but I still don’t

do it well. _ most people believe that _ marriage is _ essential part of every person’s life. Do you know _ people living _ next door? In my opinion government doesn’t do enough to help _ poor. They should create something to help _ homeless and _ unemployed. Упражнение 5. _ Amsterdam is _ main city of _ Netherlands. We spent the summer travelling across _ North America. We stated in _ Canada and set off to _ north. She went to _ station to buy _ tickets for our trip. —Which river flows in _ USA? — _ Mississippi. _ Asia is larger than _ Africa, isn’t it? He gave up his job to go to _ Nepal and climb __
Everest. We went to _ Black Sea last summer. It was _ most exciting trip I’ve ever had. _ Caribbean Islands attract lots of tourists every year. What is _ highest mountain in the world? In _ morning we need to see _ doctor. I am afraid you have _ flu.



  1.  
    1.  
      1. Подготовка кадров для предприятий общественного питания».

Имена существительные.

The Service Staff and its Duties”

Text : “The Service Staff and its Duties”



The waiters who work in the dining room create the atmosphere that determines restaurant's popularity, so their work is important to the success of the restaurant.hello_html_m350530fb.gif

The headwaiter and the barman usually come to the restaurant before it opens. Headwaiters are usually skilled. They have many years of experience in this and other restaurants. The main part of their job is to control and coordinate the work of the staff in the dining room. They also greet the guests when they arrive and show them to their tables.

The barman should be experienced in wines and cocktails. He must know a lot of recipes of cocktails and strong drinks.

The waiters in the dining room come half an hour before the opening. First they wash their hands and change into their uniforms. Then they set the tables before the guests arrive.

Some waiters often want to earn some money and travel to Europe to get experience in some of the hotel restaurants in European cities. As usual they want to become headwaiters and restaurant managers one day.

Cooks often do their work with the help of their apprentices who make the pates, the ice cream and desserts. Cooks also prepare the main course meat dishes and then apprentices cook them.

Apprentices usually learn a lot of things in a short time. They clean, cut and prepare the vegetables and make fruit salads. They learn to make garnishes and decorations on the dishes. They must keep the kitchen clean. They also help to slice mushrooms, peel potatoes and wash the dishes.

 

Words:

 

Ex.5. Answer the questions upon the text 13 (Ответьте на вопросы к тексту)hello_html_m4d56fbfc.jpg



  1. What are the duties of the headwaiter?
  2. What are the duties of the waiter?
  3. When does the service staff begin its work?
  4. What does the apprentice do in the kitchen?



TEST



1. Put the letters in the following words in the correct order and translate the words (Поставьте буквы в словах в правильном порядкечтобы получились изученные слова по теме и переведите их).

I II

 

2. Write it in English (Напишите это по-английски).

I II

 

1. приготовить гарнир

1. приветствовать посетителей

2. нарезать грибы ломтиками

2. одеться в униформу

3. рецепты коктейлей

3. принесите мне счёт

4. вкусные конфеты

4. проводить к столу

5. занять своё место за столом

5. обслужить посетителя

3. Complete the sentences using words from the list below (Дополните предложения словами, приведенными ниже).

 

  1.  
    1. After … the main course the apprentice felt tired.
    2. … different kinds of cakes is my best friend’s hobby.
    3. … garnish to the steak Jane made a mistake.
    4. In the canteen he suddenly saw Mary … into a new uniform.
    5. The tart … by my brother was very delicious.
    6. The headwaiter asked Nick to be polite while … the guests in the dining hall.
    7. … the question the apprentice was thinking of an answer.
    8. The crackers … at that snack bar are of a good quality.

 

Use words from this list (Используйте слова из данного списка):

having prepared; made; baked; making; changed; having been asked; baking; serving

4. Choose the right word to make the sentences complete (Выберите правильное слово и дополните предложения).

  1. Look! She (is working / is sleeping) at that fast food restaurant now!
  2. What (would / could) you like to order?
  3. Working as an apprentice John always washes (dishes / his hands) at that café.
  4. She used to make delicious (salads/ tarts) in summer.
  5. Instead of helping the (guest/ cook) with the dish she was chatting.



Тренировочные упражнения по английскому языку на тему Имя существительное.

1. Выпишите исчисляемые существительные в одну колонку, а неисчисляемые в другую колонку. При исчисляемых существительных поставьте артикль ( а или аn).

Wool, air, airship, word, aviation, assistance, assistant, paper-бумага, paper-газета, hour, bread, darkness, water, sea, cheese, happiness, event, glass-стекло, glass-стакан, hero, sand, music, piano, friend, friendship, quickness, tobacco, cigarette, copper, armchair, coffee, ship, coin, university, money, ink, banknote, meat, silver, watch, timber, tree, idea, ice, furniture, chalk, heat, cow, milk, butter, horse, speed, umbrella, instrument, machine, obligation, equipment.

Шерсть, воздух, дирижабль, слово, авиация, помощь, помощник, бумага-бумага, бумага-газета, час, хлеб, темнота, вода, море, сыр, счастье, событие, стекло-стекло, стекло-стакан, герой, песок, музыка, фортепиано, друг, дружба, быстрота, табак, сигарета, медь, кресло, кофе, судно, монета, университет, деньги, чернила, банкнота, мясо, серебро, часы, древесина, дерево, идея, лед, мебель, мел, тепло, корова, молоко, масло, лошадь, скорость, зонтик, инструмент, машина, обязательство, оборудование.



2.Напишите следующие существительные во множественном числе и прочитайте их:

Place, library, language, dress, fly, watch, clock, country, eye, bus, bush, party, ray, thief, company, Negro, mass, leaf, wolf, glass, key, fox, half, life, day, play, factory, city, colony, roof, month, opportunity, journey, shelf, hero. Man, woman, tooth, foot, goose, child, mouse. Postman, son-in-law, editor-in-chief, fisherman, schoolgirl, sister-in-law, text-book, pocket-knife, passer-by, statesman.

Место, библиотека, язык, платье, муха, часы, часы, страна, глаз, автобус, кустарник, сторона, луч, вор, компания, негр, масса, лист, волк, стекло, ключ, лиса, половина, жизнь, день, игра, фабрика, город, колония, крыша, месяц, возможность, поездка, полка, герой. Человек, женщина, зуб, нога, гусь, ребенок, мышь. Почтальон, зять, главный редактор, рыбак, школьница, невестка, учебник, карманный нож, прохожий, государственный деятель.



3.Переведите на английский язык.

1. Дверь комнаты закрыта. 2 Дайте этот словарь студенту. 3 Я выпил стакан молока. 4 Этот дом был построен известным архитектором. 5 Разрежьте бумагу ножом. 6 Письмо было подписано директором. 7 Я вымыл лицо теплой водой. 8 Он послал телеграмму своему товарищу. 9 Покажите это письмо заведующему.





2.1.4. “MY FUTURE PROFESSION”

Text . “My plans for the future”

It's not an easy thing to choose the right job out of more than 2000 existing in the world. Many roads are opened for a school-leaver: vocational and technical schools, different colleges and universities. Those who are kind, unselfish, good at Chemistry and Biology and ready to devote themselves to people's health can enter Medical Colleges. Those who love children, want them to be well-educated, well-informed and brought up can enter Teachers' Training Colleges. Shortly speaking there are many noble and useful jobs.

As the years passed I changed my mind a lot of times about which science or field of industry to specialize in. It was difficult to make up my mind and choose one of the hundreds jobs to which I might be better suited.

made up my choice not long ago and decided to become a cook. I like to cook different dishes at home so I decided to turn professional. Cooking makes food taste better. Cooking also guards our health because the heat destroys the parasites and bacteria. I think it is one of the interesting professions in the world because you are always to create something tasty.

I think my future profession will always be in demand because people cannot do without food and eating. Life seems impossible without cooking today. Yet there was a time when man didn’t even cook his food. Then Greek civilization advanced cooking to a stage of great luxury. After the Middle Ages Italy, Spain and France were proud of having a more refined taste than England and Germany where people ate chiefly meat. Nowadays we have a lot of famous restaurants, thousands of cook clubs and millions of people who are proud of being able to cook well.

I was always fond of cooking. I liked to know everything about cooks’ occupation. So I entered this vocational school to get a profession of a cook. I can also get the third or the fourth category after my graduating from there. It will depend on my level of acquired skills. I will also be able to work as a confectioner in my future.

The course of study at our vocational school lasts for three years. We are taught many special subjects such as cooking equipping, the art of cookingindustrial trainingsanitation and hygiene and others. We are also taught the main qualities of a cook: tidiness, cooking skills, politeness, communication.

So, I can say, there are a lot of employment opportunities in my field. I don’t worry about finding a job. The most important thing for me now is to study well and to graduate from the vocational school. I want to become a skilled worker on my graduating from here. I find my future profession interesting and I hope it will be well-paid.

Words:

job — работа, дело

to proud of – гордиться чем-либо

vocational schools — ПУ

refined taste – утонченный вкус

to be good at... — хорошо разбираться в чем-либо

restaurant - ресторан

to devote oneself to ... — посвятить себя чему-либо

occupation – дело, занятие

to enter — поступать (в университет, институт)

to graduate from - закончить

well-educated — хорошо образованный

to depend on – зависеть от

well-informed — эрудированный

acquired skills – полученные навыки и умения

well-brought up — хорошо воспитанный

confectioner – кондитер

useful jobs - полезные виды трудовой деятельности

the course of study – курс обучения

to make up one's mind/choice — сделать свой выбор

to last for - длиться

to specialize in – специализироваться в

cooking equipping – кулинарное оборудование

to choose - выбирать

the art of cooking – искусство кулинарии

to suit - подходить

industrial training – производственное обучение

сook - повар

sanitation and hygiene – санитария и гигиена

dish - блюдо

tidiness - опрятность

to turn professional – стать профессионалом

employment - трудоустройство

health - здоровье

to worry about – беспокоиться о…

to create – творить, создавать

skilled - квалифицированный

to be in demand – быть востребованным

well-paid – хорошо-оплачиваемый



Phonetic warm-up

Tongue-Twister

Little Lady Lilly lost her lovely locket.

Lucky little Lucy found the lovely locket,

Lovely little locket lay in Lucy’s pocket –

Lazy little Lucy lost the lovely locket!

Proverbs

What is worth doing, is worth doing well. – Если делаешь делоделай его хорошо.

As is the workman, so is the work. – Каков работниктакова и работа.

Experience is the best teacher. – Опыт – лучший учитель.



Ex. 1. Answer the questions upon the text (Ответьте на вопросы по тексту ).

1. Is it easy to choose the right job nowadays?

7. What qualities should a cook possess?

2. What roads are opened for a school-leaver?

8. Why is your future profession in demand?

3. Are there many noble and useful jobs?

9. Will you be able to get the category during your

4. When did you make up your choice?

studying at the vocational school?

5. Why do you like to cook?

10. What will you become after graduating from there?

6. Where do you want to work in your future?

11. What special subjects do you study there?

Ex. 2. Find the following in the text 8 (Найдите в тексте следующие слова и словосочетания).

 

Ex. 3. Translate the sentences into English (Переведите данные предложения на английский язык).

  1. Очень непросто выбрать нужную именно тебе профессию из многих ныне существующих.
  2. Существует множество профессиональных и технических училищ, различных колледжей и университетов.
  3. Мне было трудно определиться с выбором моей будущей профессии.
  4. Я решил/решила выбрать для себя профессию повара.
  5. Я люблю готовить различные блюда дома, поэтому решил/решила стать поваром.
  6. Жизнь кажется невозможной без кулинарного искусства сегодня, поэтому я думаю, что моя профессия будет востребована в будущем.
  7. Самое важное для меня сейчас – это хорошо учиться в училище и успешно закончить своё обучение здесь.



Ex. 4. Answer the following questions dealing with your future profession (Ответьте на данные вопросыкасающиеся вашей будущей профессии).

 

1. What kind of work are you interested in? Why?

a) interesting; b) well paid;

c) quiet; d) prestigious;

e) not to sit the whole day in the office. f) in an industry which has a future.

 

2. What position would you like to have? Why?

a) to manage people – manager; b) to work for someone else – an employee;

c) to be responsible for everything – director; d) to be your own boss – self-employed, businessman.

3. What are the likes and dislikes of your future profession?

Dialog “Choosing a future profession”

 

Olga: I’m glad to see you at our vocational school! I hope you like being here.

Mary: Yes, I like your vocational school, and your students. Everybody is easy to get along with.

Olga: You know, I've always been interested in cooking, so I chose the profession of a cook. Where are

you studying at? Who do you like to be in your future?

Mary: You see, I am studying at an economic college. I'd like to be a manager or a businessman. It

seems to me that our future professions are in fashion now in our country.

Olga: What are the main things for you in your future profession?

Mary: To my mind, the main things are: job satisfactiongood conditions, and much money.

Olga: I quite agree with you. Where do you want to work?

Mary: To tell the truth, I don't know yet. I hope that everything will be alright and I'll find a good

place to work.

Olga: Oh, the bell has already rung.... it’s time to be at lessons! I hope we’ll meet soon!

Mary: Ok. Call me some time.

Words:

My profession is a cook

I study at the Cooking Department of the Moscow College of Technologies and Design, so I will be a cooking and catering professional: a cook or a technologist.

Every school year we do practice work for 2-3 months. This year our group has done their practice at the Golden Palace restaurant. This is a large restaurant, which is open 24 hours a day.

There are three departments within the main shop there - a cold shop, a hot shop and a pastry-cook's shop. Salads, snacks, sandwiches, cuts of cold meat and fish and desserts are made in the cold shop. Soups, hot meat and fish dishes and sauces are prepared in the hot shop. In the pastry-cook's shop they make tarts, patties, fancy cakes, etc.

The kitchen staff begins their work at 7 o'clock. We, student cooks had to come to the restaurant at 10 o'clock. Each of us was told to go to one of the shops. There we got a programme for the working day. Usually we prepared sandwiches, fruit salads and canapes for breakfast. We cut bread, ham, sausage and vegetables to put on canapes. We also decorated them with herbs and little figures made of carrots, cucumbers, tomatoes, etc. Breakfast was served from 8 till 12. At 11 o'clock we began to help the cooks by preparing dishes for lunch. Student cooks were usually trusted to cut vegetables and make sauces for desserts: strudels, ice cream, tarts and puddings.

All day we had to carry out cooks' instructions. The kitchen staff is very experienced there. The chef is a very skilled cook too. He has worked many years as a cook in this and other restaurants. The main part of his job is to plan the menu for the day and manage the staff in the kitchen.

At the end of the practice time we had to take an examination. We had to prepare three courses: soup, a main course and dessert. I made Moscow borsch as soup, beef with sour cream and mushrooms as a main course and chocolate souffle as dessert. Most of all I like to cook desserts. I made these in the shape of stars. Then I put three stars different sizes and colours on the plate and added some kiwi sauce near them on the plate. It was very nice and tasty.

This practice certainly gave us much information, and more importantly, valuable experience in preparing new dishes. I realized happily that I had made the right choice of profession.

 

Составить резюме по образцу:

 

Personal information

 

First name/ Surname

Address

Telephone

E-mail

Personal Details

Date of birth:
Marital status:

Children:

Summary of Qualifications

 

Education

 

Additional Education

 

Professional Experience

 

Additional skills

Languages: 

 

Computer skills: 

 

Driving License: 

References

Степени сравнения прилагательных и наречий.

Качественные имена прилагательные и наречия образа действия в английском языке, так же как и в русском, имеют три степени сравнения: положительную, сравнительную и превосходную. Односложные прилагательные и наречия, а также двусложные, оканчивающиеся на -y, -e, -er, -ow, образуют сравнительную степень путем прибавления к положительной степени суффикса -er, а превосходную степень — с помощью суффикса -est. 

ОБРАЗОВАНИЕ СТЕПЕНЕЙ СРАВНЕНИЯ С ПОМОЩЬЮ СУФФИКСОВ

Положительная степень

Сравнительная степень

Превосходная степень

small маленький

smaller меньший

smallest наименьший

easy легкий

easier легче

easiest самый легкий

 

ОРФОГРАФИЧЕСКИЕ ИЗМЕНЕНИЯ ПРИ ОБРАЗОВАНИИ

СТЕПЕНЕЙ СРАВНЕНИЯ С ПОМОЩЬЮ СУФФИКСОВ -ER И -EST


п/п

ПРАВИЛО

ПРИМЕР

1

Если прилагательное или наречие в положительной степени оканчивается на нечитаемую букву -e, то при прибавлении -er и

-est эта буква опускается

large большой —

larger больше —

largest самый большой

2

Если прилагательное или наречие оканчивается на согласную букву с предшествующим кратким ударным звуком, то конечная согласная буква удваивается

hot горячий —

hotter горячее —

hottest самый горячий

3

Если прилагательное или наречие оканчивается на -y с предшествующей согласной буквой, то при образовании сравнительной и превосходной степени -y меняется на -i-

busy занятый —

busier более занятый —

busiest самый занятый

4

Если же -y предшествует гласная, то -y остается без изменения

grey серый —

greyer серее —

greyest самый серый

 

Многосложные прилагательные и наречия, а также большинство двусложных (кроме оканчивающихся на -y, -e, -er, -ow) образуют сравнительную степень при помощи слова more более, а превосходную степень — при помощи слова most самый, наиболее, которые ставятся перед прилагательным или наречием в форме положительной степени.



ОБРАЗОВАНИЕ СТЕПЕНЕЙ СРАВНЕНИЯ С ПОМОЩЬЮ СЛОВ MORE И MOST

Положительная
степень

Сравнительная
степень

Превосходная
степень

interesting интересный

more interesting

более интересный

most interesting

наиболее интересный

easily легко

more easily легче

most easily легче всего

active активный

more active

более активный

most active

самый активный

Кроме того, существует ряд прилагательных и наречий, которые образуют степени сравнения от других корней.



ИСКЛЮЧЕНИИЯ

ПОЛОЖИТЕЛЬНАЯ

СТЕПЕНЬ

СРАВНИТЕЛЬНАЯ

СТЕПЕНЬ

ПРЕВОСХОДНАЯ

СТЕПЕНЬ

good хороший

well хорошо

better лучше

best самый лучший,

лучшего всего

bad плохой

badly* плохо

worse хуже

worst самый плохой,

хуже всего

little маленький

little мало

less меньше

least наименьший,

меньше всего

many много

much много

more больше

most наибольший,

больше всего

far далекий

far далеко

farther дальше

(по расстоянию),

further более отдаленный (по времени)

farthest самый дальний

(по расстоянию),

furthest самый дальний

(по времени)

 

* Остальные наречия, оканчивающиеся на -ly, образуют степени сравнения с помощью слов more и most, например: correctly правильно — more correctly более правильно — most correctly правильнее всего.

Упражнение 1. Напишите три степени сравнения следующих наречий. Некоторые из предложенных наречий не имеют степеней сравнения – какие? Write three degrees of comparison for the following adverbs. Which of these adverbs do not form any degrees of comparison?

Well, badly, far, here, outside, easily, mostly, fast, loudly, usually, carefully, happily, patiently, dangerously

Упражнение 2. Выберите правильный вариант использования степени сравнения наречий. Choose the right adverb (degree of comparison) to complete the sentences.

  1. Alisа smiles even (most brightly / more brightly) than the sun.
  2. The new teacher explains the rules (more completely / completely) than our book.
  3. Jack arrived (latest / most late) at the airport.
  4. Jillian usually climbs (highest /higher) of all the other climbers in her group.
  5. Andrew is speaking even (more louder / louder ) than usual.
  6. Melody dances (most gracefully / more gracefully) of all the girls.
  7. Of all three, Mike runs (fastest / faster).
  8. Of all two, Mike runs (fastest / faster).
  9. Harry swims (slower / slowest) of all the boys in the swimming team.
  10. Yesterday the President spoke (more calmly /calmly) to Congress than usual.

Упражнение 3. Вставьте наречие в нужной степени сравнения. Use the correct form of the adverbs in brackets.

  1. Unfortunately, it’s becoming _______ (hard) and _______ (hard) to find a well-paid job.
  2. This phrase is _______ (widely) used in spoken Russian than in written.
  3. Your test isn’t good. You can do _______ (well) than you did.
  4. We walk _______ (fast) than usual to catch the train.
  5. I know Daniel _______ (well) than you do.
  6. I used to play tennis _______ (often) than now.
  7. Could you move a bit_______ (far) away for me to sit here too?
  8. Mary is driving _______ (slowly) than usual, as the road is wet.
  9. Of all the group Jimmy did _______ (badly) in the examination.
  10. Could you speak _______ (distinctly), please?

Упражнение 4. Скажите, какие из следующих предложений составлены верно, исправьте ошибки. Say which of these sentences are right and correct the wrong ones.

1 I hope that next time you’ll speak to your uncle more politely. 2. Peter usually comes to his classes most late of his classmates. 3. Who can solve this problem most quickly? 4. This time he listened to his little sister patienter than usual. 5. Could you speak a little slower, please? 6. When I was a very young child I thought that to sing best meant to sing loudest. 7. I think that now I see the whole problem much more clearly. 8. Who lives more near to the school — you or your friend? 9. Alice goes to the theatre frequentest of us all. 10. Will you raise your hands a bit higher, please? I can't see them. 11. In December it snows oftener than in November. 12. He knows three languages but he speaks English easiest. 13. Last night I slept peacefullier than before. 14, Could you come to school more early and water the plants tomorrow? 15. This new computer works most fast and can solve problems in no time.

Упражнение 5. Translate.

  1. Ты не мог бы вести машину быстрее?
  2. Поезд прибыл раньше, чем обычно.
  3. Моя сестра помогает маме чаще других членов нашей семьи.
  4. Из пяти спортсменов Вася прыгнул выше всех.
  5. Миссис Финч разговаривает с медсестрами терпеливее всех других врачей.
  6. Наша собака лает громче соседской.
  7. Мой брат пишет бабушке чаще, чем я.
  8. Анна говорит по-английски лучше Васи.
  9. Вася живет ближе всех к школе.

 

2.1.5. The staff and its duties.



There are ten people on the staff. They can be divided into two groups. One group works in the dining room. They serve the customers. Another group works in the kitchen. They prepare meals for the customers.

The head chef, Anna, comes to work at 10 o’clock in the morning. Anna made a new summer menu with many summer fruits and vegetables. She knows that people do not want heavy meals during hot weather. Anna works all day, often more than 8 hours a day. She plans the menu and manages the staff in the kitchen. She cooks meat dishes and sauces for the main course.

Today is Friday, a very busy day for the restaurant. Anna starts work early at 8 o’clock because she must go to the market to buy fruit and vegetables for the weekend. This is not usually necessary, but the restaurant has recently changed suppliers. Today Anna must buy provisions herself until she finds new good suppliers. She will return to the restaurant at 10 o’clock and will start preparing the evening meals.

On Fridays, Mr. Black , the manager, prepares the accounts for the suppliers and organizes the work for the next week. Mr. Black`s first task in the morning is to check the telephone answering machine. He wants to know about the reservations for the next week.

He manages both the dining room staff and the kitchen staff. He also effectively manages the finances of the restaurant

Tasks



  1. Answer the questions
  1. Where is “Morris” restaurant located?
  2. Is it a big restaurant?
  3. What is the design of the restaurant hall?
  4. What are the working hours of the restaurant?
  5. When is the restaurant closed?
  6. How many people are there in the staff?
  7. Who is the head chef?
  8. When does the head chef come to work?
  9. What are the duties of the head chef?
  10. What are the duties of the manager?



TEST

 

1. Put the letters in the following words in the correct order and translate the words (Поставьте буквы в словах в правильном порядкечтобы получились изученные слова по теме).

I II

2. Write it in English (Напишите это по-английски).

I II

3. Put the words in the correct order to make up sentences (Поставьте слова в правильном порядке так, чтобы получились предложения).

I II

1. chose/ my profession /I /two years ago

1. study/ they /at the college /a lot of subjects

2. at the vocational school/ study /they

2. in cooking/ is interested/ that girl

3. cooked /Jane /a cake/ a month ago

3. made/ his choice /last year /he

4. lasts/ our studying/ there/for 3 years

4. is / in fashion /nowadays / our profession

5. wants /he /a cook /to become

5. she/ tasty things/ likes to cook/ on Sundays

 

4. Translate the following sentences (Переведите данные предложения).

I

  1. Я хочу стать квалифицированным рабочим.
  2. Я выбрала профессию повара в прошлом году.
  3. Моя будущая профессия востребована сейчас.
  4. Мне нравится готовить вкусную еду.

 

II

В нашем колледже много специальных предметов.

  1. После окончания колледжа я хочу работать в ресторане.
  2. Мне очень нравится моя будущая профессия.
  3. В нашей семье любят вкусно готовить.



2.1.6. SOME VIEWS ON THE CONTEMPORARY RESTAURANT

 

Every ship has its captain, every plane its pilot, and every restaurant an executive chef. Can three ships have only one captain? After visiting this hotel, one can be sure that it's possible. At the hotel, the two restaurants and a cafe have one executive chef who, making full use of his accumulated experience, manages 100 chefs.

The conception of the restaurant is to include everything that the guests enjoy. For example, the menu of the cafe consists mostly of European dishes, but with American element There are also German, Japanese, and Russian dishes, and the are seasonal adjustments to the menu (in the summer there a lighter selection) and dishes that are in style in various countries. Every three months the menu is renewed in each of 1 restaurant, but not radically. The hits of the season and characteristic dishes remain.

Although the main responsibility of the executive chef is the kitchen, he pays much attention to all parts of the restaurant from the cuisine to the mood of the customers.
It is a common knowledge that the food and interior of a restaurant should be coordinated. For

example, there are luxury restaurants where the customers feel more like they are in the museum

than a restaurant.

Besides, atmosphere, friendliness, and freedom are important in any restaurant. It can be put this way: the customer should be made to feel at once like a guest and a host. In contemporary society, food is a part of civilization and culture, and one can't see a restaurant simply as a place to eat one's fill. A restaurant is an entire world that includes culinary delights, architecture, theatre, and the relaxation of a club.
As for the cafe in the hotel, it creates an atmosphere that is light, open, and festive. Among the

summer appetizers, one should check out the Mozzarella and Tomato Salad with Basilic

Vinaigrette. This dish is as light as it is enchanting. They also recommend the Baby Shrimp, Mushroom, and Bean i Sprout Salad that is as filling as the main dish. As for the main dishes, there is a wide selection for lovers of French, Russian, German, and American cuisine. Among the Russian choices, there is the Chicken Cutlet Pozharsky and Pelmeni with melted butter and sour cream.

Energetic diners should try the Beef Medallions with Green Peppercorn Sauce or Salmon with Steamed Potatoes. When it comes time for dessert one should certainly try Tulip of Peaches or

Ice Cream with Cream and Raspberry Sauce.
Another restaurant is a buffet-style, which is especially convenient for breakfasts and lunches. One of its specialties is family-style Sunday Champagne Brunch. The grand hall of the restaurant has a calm atmosphere, perfect for friendly conversation. The restaurant has a respectable menu with aselection of classic and original dishes, a wide choice of beer, and white, red, and rose wines. The selection of drinks in the wine list is excellent. For every dish, there is a wine that complements it perfectly.

The third restaurant has plenty to see. The carpets, elegant lamps, furniture, and exquisite

tableware are all tasteful and pleasing to the eye. The designers of the restaurant succeeded in avoiding overdone decoration. All in all, the atmosphere of the classic American restaurant is perfectly proper, festive and attractive. The American style is noticeable in the menu.

The crowningdishes at the restaurant are the various high-quality steaks. For fish lovers they can offer the classic

Pan-Fried Cod Fillet with Butter and Lemon Juice, the Poached Salmon Escalope on Leek, with Mushroom and Butter Sauce. The customer will not remain indifferent to dessert when he tastes the art of the head pastry chef in the form of his Warm Homemade Apple Pie. Many famous personalities stay at this hotel but the executive chef and the staff are sure that every visitor is a celebrity and they have to do their best for everyone.

1. Read and translate the text.
2. Give a short summary of the text.
Vocabulary Exercises
Ex. 1. Find the pairs of synonyms among the words given below.
Need, offer, drink, control, require, buy, form, work, several, cook, issue, some, choose, operation,
staff, select, supervise, provide, kind, prepare, personnel, hand out, beverage, purchase.
Ex. 2. Find the pairs of antonyms among the words given below.
Modern, small, unload, purchase, bring, light, often, old-fashioned, large, load, pick up, seldom,
heavy, sell.
Ex. 3. Fill in the blanks with the corresponding word.
cuisine pay renewed wine list consist of convenient
responsibility noticeable atmosphere try remain tableware
1. Every customer ... much attention to the interior of the restaurant.
2. Periodically the menu is ... but the most popular dishes
3. The executive chef has many ... . He is to plan the menu and to control the work of the kitchen
staff.
4. Main course usually... meat or fish with some vegetables.
5. The most delightful dishes of Russian ... are Pelmeni and Blini.
6. While in Britain you should certainly ... ginger ale.
7. All the drinks are noted in the ... ... .
8. The restaurant has warm and friendly ....
9. The American style is ... in the menu.
10. Buffet-styled restaurant is especially ... for breakfasts and lunches.
Ex. 4. Compare and find the equivalents:
chips liquor
barman bar
spirit cookie
starter bartender
bill to do the dishes
pub appetizer
biscuit check
to wash up French fries
Ex. 5. Fill in prepositions or adverbs where necessary.
1. There are restaurants ... a formal style of service.
2. The orders are taken ... waiters and waitresses.
3. The hostess can carry ... such chores.
4. The wine steward takes orders ... wine.
5. Cashiers receive payment... the guests.
6. Bartenders work ... the bar.
7. The snack bar is seldom connected ... the main kitchen.
8. The cocktail lounge can also offer ... fast food.
9. The hotels employ a large number ... workers ... proportion ... the number of guests.
10. The hotel business is one ... the most labor-intensive ... all industries.
11. He made full use ... his knowledge and experience.
12. This salad consists ... sea food, vegetables and dressing.
13. The chef is to pay much attention ... selection of dishes ... the menu.
14. Most modem hotels offer different forms ... food and beverage service.
15. Hotels can provide two or three meals ... a day.
16. MAP is known ... half board.
17. Some hotels offer room service ... guests who want food and beverages served ... them ...
their rooms.
18. The guests can choose ... different restaurants and bars.
19. The food and beverage department manager is a key member ... the management's staff.
20. The food and beverage department manager has to report ... the manager ... the hotel.
21. The food and beverage department manager is responsible ... planning the food and drink
operation.
22. He purchases hundreds ... items ... the restaurants and bars.
23. The kitchen is separate kingdom ...the hotel.
24. The chef has the responsibility ...planning the menus and supervising the work ... the cooks.
25. The cooks are ... the chef’s supervision.
26. Most kitchens are equipped ... electrical appliances.
Ex. 6. Complete the sentences.
1. The hostess is responsible for ...
2. In less formal restaurants the waiters ...
3. The busboys' duties are ...
4. A sommelier is a person who ...
5. In addition to the restaurant there are smaller units. They are ...
6. Bartenders have the responsibilities for ...
7. A cashier is an employee who ...
8. A cocktail lounge is ...
9. Most hotels have facilities for ...
10. In some hotels food and beverage service is ...
11. Complete restaurant service includes ...
12. The restaurants may have ...
13. Food and beverage department brings ...
14. The food and beverage department manager reports to ...
15. He has the responsibility ...
16. The food and beverage department management includes ...
17. A storekeeper ...
18. A chef is responsible ...
19. Under the chef are the cooks who ...
20. Kitchen helpers are responsible ...
21. A kitchen is usually equipped ...
22. A cocktail lounge and the bar usually provide ...
Ex. 7. Make up your sentences with the following words.
to employ, employee, to perform, to act, to be connected with, customary, feature, to mention, as a
whole, labor-intensive.
Ex. 8. Put special questions to the underlined words.
1. The meals are served by waiters and waitresses.
2. Most restaurants employ busboys.
3. The busboys pour water and clear the tables.
4. They also perform other similar chores.
5. There is often a sommelier in an elaborate restaurant.
6. Bartenders work behind the bar.
7. They serve drinks to the customers.
8. The cocktail lounge may also offer food service.
9. Snack bars are a prominent feature of a resort hotel.
10. The restaurant business is labor-intensive.
11. The food and beverage department manager reports to the manager of the hotel.
12. The number of employees depends on the size of the establishment.
13. The kitchen is equipped with electrical appliances.
14. Pots and pans need special attention.
15. The cooks work under the chef’s supervision.
16. The food and beverage department brings much income.
Ex. 9. Make the following questions indirect. Start the questions with: I wonder.... Do you
know.... Can you tell me.... Could you tell me...
1. What service do most hotels offer?
2. What does continental breakfast include?
3. How many meals a day does full board include?
4. European plan doesn't include any meals, does it?
5. What does English breakfast consist of?
6. What kind of service does room service provide?
7. Why is the food and beverage manager a key member of the management staff?
8. What responsibility does he have?
9. Who is the head of the kitchen?
10. What does the number of assistant chefs depend on?
11. Who works under the chef?
12. What are the kitchen helpers responsible for?
13. Why is there a need to hire dishwashers if the kitchen equipped with electrical appliances?
Ex. 10. Translate the word combinations and sentences into Russian using a dictionary.
1. it depends now upon himself; 2. depending on the situation; 3. it depends on the price; 4. you can
never depend on his being on time; 5. it depends ...; 6. purchase and sale; 7. purchase department; 8.
purchase tax; 9. credit purchase; 10. cash purchase; 11. purchase money; 12. purchase price; 13.
purchaser; 14. purchasing agent; 15. purchasing power; 16. his life won't be worth a day's purchase;
17. to establish a state; 18. to establish order; 19. to establish a price on the market; 20. higher
education establishment; 21. to equip oneself for a trip; 22. with modern equipment; 23. equipment
of the kitchen; 24. diving equipment; 25. completes edition of Shakespear's works; 26. a complete
day; 27. a house with complete furniture ; 28. his work is now complete; 29. complete stranger; 30.
it was a complete surprise to me; 31 .to complete a task; 32. to complete a second year; 33. the
house is completely empty; 34. he is completely ruined; 35. separate room; 36. separate entrance;
37. separate education; 38. to live separate from smb.; 39. the river separates the two countries; 40.
to separate religion from politics.
Translation Exercises
Ex. 1. Translate the following into English:
1. 
Обед обычно включает закускугорячее блюдодесерт и напитки.
2. В этой гостинице предлагаются полное ресторанное обслуживание и обслуживание в
номере.
3. 2. Что вы заказали? - Я ещё ничего не заказал. Я ещё не выбрал. - А вы уже видели
меню? - Да, официант его только что принёс.
4. Ваш приятель уже был в нашем ресторане, не правда ли? -Вы ошиблись. Мы никогда
раньше не были в вашем турцентре.
5. Кто заказал полный комплексный обед из трёх блюд? -Я. Я также попросил
официанта по винам принести мне красного вина.
6. Мы не встречались со служащими вашего отдела общественного питания с прошлого
года. - Да, мы не виделись с прошлого конгресса, когда заказывали у вас банкет.
7. Менеджер службы питания нанимает большое количество персонала.
8. Служба питания принесла большую прибыль в прошлом году.
9. Менеджер службы питания отвечает за закупку расходных материалов для кухни и
ресторана.
10. Он также отвечает за руководство всеми работниками службы питания.
11. Помощники на кухне ещё не почистили и не порезали овощи для салата.
12. Эта тургруппа уже побывала в нашем новом ночном клубе? - Да. Им очень
понравилось ваше представление. - Этот ночной клуб уже завоевал отличную
репутацию.
13. Вы организовали обслуживание официантами на банкете или обслуживание с
раздачей у стойки? - Мы организовали самообслуживание.
14. Метрдотель встретил моих клиентов и рассадил их за столиками, не правда ли? -
Конечно. Они недавно пришли. Официантка их только что обслужила.
15. Наш шеф-повар приготовил для вашего гостя своё фирменное блюдо. Вы его уже
попробовали? - О, да. Изысканная кухня вашего роскошного ресторана завоевала
блестящую репутацию, не так ли?
16. Обязанностями кладовщика являются хранение и отпуск расходных материалов.
17. Менеджер службы питания не подчиняется шеф-повару.
18. Количество работников на кухне зависит от класса ресторана и от размера
предприятия.
19. Под руководством шеф-повара работают помощники, специализирующиеся на
различных видах блюд.
20. Эта кухня не оборудована электроприборами.
21. Посудомойки занимаются кастрюлями и сковородами, а также разгружают и
загружают посудомоечные машины.
Speech Exercises
Ex. 1. Answer the following questions:
1. In all large towns you can have a snack or dinner at a restaurant. What other places for
having a snack can you name? Which is the cheapest (the most expensive)?
2. Which restaurants are there in your own town? Have you ever been to one of them?
3. Are there any Italian, Chinese or Caucasian restaurants in your town?
4. Do you like foreign food? Which cuisine do you prefer?
5. Which factors, in your opinion, are the most important for the successful operation of a
restaurant?
Ex. 2. You want to arrange a business breakfast for yourself and representatives of another
company. Call the restaurant to reserve a table for the number of people and time you
want. Ask what they have on their breakfast menu.
Ex. 3. You are out to dinner with an important guest, who you want to wine and dine properly.
What would you say to the maître d’hotel and what would you suggest your guest order?
Ex. 4. Read the text, find in it the Russian equivalents of the following topical words and
phrases:
guest counts (covers), the average guest check, an accounting period, total sales, to be multiplied
by, actual totals, fixed and variable expenditures, rent/lease payment, interest, deprecation, a
staffing level, the labor cost, to fluctuate, payroll, benefits, operating expense, maintenance, to
deduct, net profit.
При прогнозировании торгового оборота ресторана учитываются два фактора: количество
гостей и средний счет одного гостя. Чтобы прогнозировать ожидаемое в данном году
количество гостей, год делится на двенадцать отчетных периодов по 28 дней каждый и
еще один 29-дневный. Каждый из отчетных периодов затем делится на четыре семидневки
(недели). Понедельник обычно самый спокойный день, к пятнице идет постепенно
увеличение количества гостей, и она часто оказывается самым напряженным днем.
Пятница, суббота и воскресенье часто дают половину недельной выручки.
Средний счет рассчитывается делением объема всех продаж на количество гостей.
Большинство ресторанов ведет учет этих данных по завтракам, обедам и ужинам.
Прогнозируемое количество гостей на каждый день умножается на средний счет завтрака,
обеда и ужина, чтобы рассчитать прогнозируемый объем продаж. Каждый день
фактические цифры сравниваются с расчетными. Четыре недельных прогноза
объединяются в один отчетный период, тринадцать таких периодов дают цифры за год.
Прогнозирование используется не только для расчета проектируемого сбыта, но и для
расчета потребностей в персонале и затрат на рабочую силу. Как только эти цифры
определены, из бюджета предприятия выделяются необходимые суммы на переменные и
постоянные расходы, чтобы стать основой для последующих подсчетов доходов и
убытков. Постоянные расходы, также называемые «фиксированными», не изменяются,
какой бы ни была деловая активность предприятия. Это арендная плата, ссудный процент,
материальный и моральный износ. Переменные расходы, также называемые
«регулируемыми», колеблются в зависимости от деловой активности предприятия. Это
расходы по зарплате служащим, премиальные, прямые эксплуатационные расходы,
маркетинг, ремонт и содержание помещения. Все эти данные становятся основой для
последующего подсчета доходов и расходов предприятия. То
что останетсяназывается
чистой прибылью.
Ex. 5. Read the text again, find in it the information about the following questions and answer them in writing, trying to use the words and phrases given in Task 4, together with your own comments on some of these questions:
1. What are the two components of sales forecasting?
2. How are the guest counts and the average guest check calculated?
3. How do the weekdays compare, in terms of guest counts?
4. What should be taken into account while calculating the total forecast sales?
5. What important aspects of any business need forecasting, besides sales projection?
6. What are the two types of budgeting costs?
7. What are the main reasons for fluctuations of the controlled expenses?
8. What remains after all sorts of deductions?


 

Английский язык в профессиональной деятельности

Английский язык в профессиональной деятельности

Words: 1. catering establishments – предпр - ия питания 14

Words: 1. catering establishments – предпр - ия питания 14

Where are the counters with snacks and dishes placed in the “Swedish board”?

Where are the counters with snacks and dishes placed in the “Swedish board”?

In the “Swedish board” the customers put everything on the counter and take their seats at the tables

In the “Swedish board” the customers put everything on the counter and take their seats at the tables

English what they mean, and add them to your working vocabulary: dining out, positioning, a concept, a catchment area, a failure rate, a competitive advantage

English what they mean, and add them to your working vocabulary: dining out, positioning, a concept, a catchment area, a failure rate, a competitive advantage

Б) Если существительное в единственном числе оканчивается на - o, то во множественном числе добавляется - es; tomato – tomatoes hero - heroes

Б) Если существительное в единственном числе оканчивается на - o, то во множественном числе добавляется - es; tomato – tomatoes hero - heroes

Существительные sheep и fish имеют одну и ту же форму для единственного и множественного числа

Существительные sheep и fish имеют одну и ту же форму для единственного и множественного числа

Упражнение №2. Напишите множественное число существительных и транскрипцию чтения окончания:

Упражнение №2. Напишите множественное число существительных и транскрипцию чтения окончания:

They are delicious . What meat courses are there on the menu today?

They are delicious . What meat courses are there on the menu today?

How much do I owe you? –

How much do I owe you? –

What are the jobs in the restaurant? 2

What are the jobs in the restaurant? 2

Зачем говорить "одного человека", если и так понятно что он один?

Зачем говорить "одного человека", если и так понятно что он один?

Здесь также стоит упомянуть о том, что если существительное употребляется с прилагательным, то артикль ставится перед прилагательным и правило a/an остаётся в силе

Здесь также стоит упомянуть о том, что если существительное употребляется с прилагательным, то артикль ставится перед прилагательным и правило a/an остаётся в силе

I've seen a movie last evening

I've seen a movie last evening

There's a Mrs. Newman to see you

There's a Mrs. Newman to see you

Перед прилагательным без существительного, обозначая класс людей (так называемыми субстантивированными существительными — название можно не запоминать)J §

Перед прилагательным без существительного, обозначая класс людей (так называемыми субстантивированными существительными — название можно не запоминать)J §

The West 5. Перед названиями оркестров, музыкальных групп, газет, кораблей, гостиниц, театров, кинотеатров, ресторанов, музеев, галерей: § "The

The West 5. Перед названиями оркестров, музыкальных групп, газет, кораблей, гостиниц, театров, кинотеатров, ресторанов, музеев, галерей: § "The

We had a good breakfast. — У нас был хороший завтрак

We had a good breakfast. — У нас был хороший завтрак

I have _ lot of animals at home: _ cat, _ dog, _ parrot, _ golden fish

I have _ lot of animals at home: _ cat, _ dog, _ parrot, _ golden fish

The waiters who work in the dining room create the atmosphere that determines restaurant's popularity , so their work is important to the success of…

The waiters who work in the dining room create the atmosphere that determines restaurant's popularity , so their work is important to the success of…

TEST 1. Put the letters in the following words in the correct order and translate the words (

TEST 1. Put the letters in the following words in the correct order and translate the words (

The tart … by my brother was very delicious

The tart … by my brother was very delicious

Место, библиотека, язык, платье, муха, часы, часы, страна, глаз, автобус, кустарник, сторона, луч, вор, компания, негр, масса, лист, волк, стекло, ключ, лиса, половина, жизнь, день,…

Место, библиотека, язык, платье, муха, часы, часы, страна, глаз, автобус, кустарник, сторона, луч, вор, компания, негр, масса, лист, волк, стекло, ключ, лиса, половина, жизнь, день,…

I was always fond of cooking. I liked to know everything about cooks’ occupation

I was always fond of cooking. I liked to know everything about cooks’ occupation

Phonetic warm-up Tongue-Twister

Phonetic warm-up Tongue-Twister

Lazy little Lucy lost the lovely locket!

Lazy little Lucy lost the lovely locket!

Я решил/решила выбрать для себя профессию повара

Я решил/решила выбрать для себя профессию повара

Olga: What are the main things for you in your future profession?

Olga: What are the main things for you in your future profession?

Составить резюме по образцу:

Составить резюме по образцу:

References Степени сравнения прилагательных и наречий

References Степени сравнения прилагательных и наречий

Если прилагательное или наречие оканчивается на согласную букву с предшествующим кратким ударным звуком, то конечная согласная буква удваивается hot горячий — hotter горячее — hottest…

Если прилагательное или наречие оканчивается на согласную букву с предшествующим кратким ударным звуком, то конечная согласная буква удваивается hot горячий — hotter горячее — hottest…

Сравнительная степень Превосходная степень interesting интересный more interesting более интересный most interesting наиболее интересный easily легко more easily легче most easily легче всего active активный…

Сравнительная степень Превосходная степень interesting интересный more interesting более интересный most interesting наиболее интересный easily легко more easily легче most easily легче всего active активный…

good хороший well хорошо better лучше best самый лучший, лучшего всего bad плохой badly* плохо worse хуже worst самый плохой, хуже всего little маленький little…

good хороший well хорошо better лучше best самый лучший, лучшего всего bad плохой badly* плохо worse хуже worst самый плохой, хуже всего little маленький little…

Остальные наречия, оканчивающиеся на -ly, образуют степени сравнения с помощью слов more и most, например: correctly правильно — more correctly более правильно — most correctly…

Остальные наречия, оканчивающиеся на -ly, образуют степени сравнения с помощью слов more и most, например: correctly правильно — more correctly более правильно — most correctly…

I hope that next time you’ll speak to your uncle more politely

I hope that next time you’ll speak to your uncle more politely

Tasks Answer the questions

Tasks Answer the questions

Sundays 4. Translate the following sentences (

Sundays 4. Translate the following sentences (

Besides, atmosphere, friendliness, and freedom are important in any restaurant

Besides, atmosphere, friendliness, and freedom are important in any restaurant

Ex. 2. Find the pairs of antonyms among the words given below

Ex. 2. Find the pairs of antonyms among the words given below

The chef has the responsibility

The chef has the responsibility

European plan doesn't include any meals, does it ? 5

European plan doesn't include any meals, does it ? 5

Вы организовали обслуживание официантами на банкете или обслуживание с раздачей у стойки? -

Вы организовали обслуживание официантами на банкете или обслуживание с раздачей у стойки? -

Постоянные расходы, также называемые «фиксированными», не изменяются, какой бы ни была деловая активность предприятия

Постоянные расходы, также называемые «фиксированными», не изменяются, какой бы ни была деловая активность предприятия
Материалы на данной страницы взяты из открытых истончиков либо размещены пользователем в соответствии с договором-офертой сайта. Вы можете сообщить о нарушении.
02.03.2022