План урока «Русская кухня»
Цели:
1. систематизация учебного материала и применение на практике знаний по теме «Русская кухня»,
2. расширение и углубление навыков говорения по теме « Русская кухня»,
3. формирование лексических навыков ( рецепты, кухня…),
4. расширение эрудиции студентов, их лингвистического и общего кругозора.
5. Развивать навыки самостоятельной работы студентов.
6. Развивать умение пользоваться новой лексикой и новой информацией.
7. Способствовать формированию мировоззрения.
8. Воспитывать навыки культуры поведения.
Ход урока:
Этапы урока |
Деятельность преподавателя |
Деятельность студентов |
Organization period |
Good
morning, my students, dear guests. I am very glad to see you. |
Слушают. |
Introduction of the theme |
Look at the screen, Please.
Whose cuisine does include cabbage soup and porridge?
What do you think about the topic of our lesson?
It is right, the topic of our lesson is “Russian cuisine”.
What would you like to learn on our lesson today?
So, today's lesson we will learn:
1.Traditional dishes. 2.Traditional drinks. 3.Recipes of several traditional Russian dishes. 4. What do eat Russian people on breakfast, dinner and supper?
|
На доске русская пословица о еде, студенты переводят пословицу.
Студенты отвечают, к какой кухне относятся каша и щи. (Русская кухня) Студенты отвечают: «Тема сегодняшнего урока русская кухня, блюда русской кухни, традиционная русская кухня»
Студенты отвечают, что они хотели бы узнать сегодня на уроке.
Объявление целей урока для студентов: традиционные блюда, напитки, рецепты некоторых блюд, что едят русские на завтрак, обед и ужин.
|
Activation of lexical skills /Активизация лексических навыков/ |
||
Work with interactive exercises /работа с интерактивными упражнениями/ |
Look at the blackboard. Do you know what these words mean? To translate them into English.
|
На картинках слова на русском языке – нужно произнести их по – английски. |
Reading and work with map/ Работа с текстом, заполнение таблицы |
||
Pre–activity |
What do these words have to Russian cuisine?
We know it now.
Take your copybook, write down today's date and topic of the lesson. Redraw the map in your copybook . You must fill in the map. Work is given 5 minutes. |
Студенты отвечают, какое отношение эти слова имеют к русской кухне.
Студенты получают текст. Открывают тетради, записывают число и тему урока. Перечерчивают таблицу в тетрадь.
На работу дается 5 минут. |
Reading |
Reading the text and completing the map. (Приложение 1). |
Студенты читают текст и заполняют таблицу. |
Follow-up activities |
Answer the questions: What are the usual meals in Russia? When do the Russian people have their breakfast, dinner and supper? What does the typical Russian breakfast include? How many courses is a Russian dinner comprised? What are the popular appertisers in Russia? What is there for the first and second courses? What can you say about last course for dinner? What can you say about typical Russian drinks? |
Студенты отвечают на вопросы: Какие традиционные приемы пищи у русских? Что обычно русские едят на завтрак? Как много блюд на обед? Назовите популярные закуски? Что обычно подают на первое и второе? Что вы можете сказать об ужине? Что вы можете сказать о традиционных русских напитках? |
Work with an interactive whiteboard , reinforcement of knowledge/ работа с интерактивной доской, закрепление знаний |
||
Pre–activity |
Now you have to make the task “Do you know Russian cuisine?” Name the most popular Russia dishes. |
Студенты называют традиционные блюда русской кухни |
Work in pairs |
Match the names of the Russian dishes with their descriptions (Приложение №2). Key: 12, 24,31, 46, 57, 63, 75, 88 |
Выполняют задание (соотносят названия популярных русских блюд с их описанием) |
Work with an interactive whiteboard |
Let’s check this task. |
Проверка задания с помощью интерактивных упражнений (ресурс Learning Apps – Russian dishes) |
Speaking /Говорение/ Проверка домашнего задания: |
||
Presentation of dishes |
So, the most popular dishes in Russia are blini, shchi, kasha, pelmeni. Make the presentation of these dishes and tell about the technology of cooking. |
Cтуденты рассказывают технологию приготовления блюда, используя презентации, выполненные в Power Point. |
Homework / домашнее задание |
||
Translating of a recipe |
Can you translate the recipe of a Russian dish from Russian into English? It’s very important for future technologist оf cooking (Приложение 3). |
Студенты письменно переводят рецепт блюда (окрошка). |
Conclusion |
Now I’d like to say a few words in conclusion. We’ve spoken today about Russian cuisine. I’m glad that you know a lot about traditional Russian dishes and cook them. I hope your knowledge in English will useful in your future career. (Объявляются и комментируются оценки). At the end of our lesson I want to ask you: “What have you learnt at our lesson?”, “Was the lesson interesting?” Our lesson is over. Thank you for your work. Good bye! |
|
Приложение №1
The usual meals in Russia are breakfast, dinner and supper. Russian people have their breakfast at 7 or 8 a.m.,dinner at 1 or 2 p.m.,and supper at 6 or 7 p.m.
It is difficult to describe the Russians breakfast, dinner and supper. It depends on people’s work, money and opportunities.
The typical Russian breakfast is substantial meal. It includes milk, tea, eggs, kasha and sandwiches.
A typical dinner of Russian people is comprised of three courses. The real first course is a good plate of soup. Among them are borsch (beetroot soup), shchi (cabbage soup) and solyanka (fish soup).
There are many appetizers: mushrooms, salted cucumbers and tomatoes, pickled herring, pickled cabbage.
For the second course there is meat or fish served with garnish.
The last course is usually very simple - just something to drink like tea, fruit drinks (compote, kissel, mors) or even kvas (made from cereals and stale bread), served alone or with some pastries and cakes.
The evening meal is much lighter, with a cup of black or green tea at the end.
The most popular dishes are pelmeni, vinaigrette, shchi , kasha, blini.
The most popular drinks in Russia are kvas, kissel, mors, milk, kompot, tea.
Pastry dishes play an important part in Russian cooking. When guests are expected , the hosts bake pies. Russian cuisine is varied and colouful.
Приложение № 2
Match the names of the Russian dishes with their descriptions using your index.
1.Pelmeni |
1) Russian salad; it is mixture of vegetables, boiled and chopped |
2.Vinaigrette |
2) Soup with pickled cucumbers |
3.Shchi |
3) Russian dumplings- cases of dough filled with meat or berries |
4.Rassolnik |
4) Thin fruit jelly made from fruit or berry juice and potato flour |
5.Kasha |
5) Soup with kvas, hard boiled eggs, chopped spring onions, cucumbers and dill, boiled meat; everything is chopped. It is cold |
6.Kissel |
6) Cabbage soup with fresh or sauerkraut cabbage |
7.Okroshka |
7) Cereal pudding. It is made of oats, rice, manna groats, buckwheat ,millet |
8.Blini |
8)Pancake(made of flour, water or milk, yeast and eggs |
Приложение № 3
Translate the recipe of a Russian dish from Russian into English.
Окрошка с квасом.
Ингредиенты:
ü 2,5 литра кваса (но не сладкого)
ü 5 средних картофелин
ü 4 яйца
ü 2 средних огурца
ü 300-400 гр. колбасы (ветчины, отварного мяса)
ü 4-5 шт. редиса, зеленый лук, укроп, соль, сметану –по вкусу
Как приготовить:
Сварить яйца вкрутую. В это же время отварить картофель в мундире. Пока нарезать овощи и другие ингредиенты: нарезать кубиками ветчину и огурцы, покрошить зеленый лук и укроп. Очистить картофель и яйца, нарезать их кубиками. Смешать все ингредиенты в кастрюле. Посолить по вкусу и добавить квас. Окрошка готова к подаче!
Материалы на данной страницы взяты из открытых источников либо размещены пользователем в соответствии с договором-офертой сайта. Вы можете сообщить о нарушении.