Приготовление тувинских национальных блюд из молока.Соблюдение народных обычаев и традиций во время приготовления .Требование к качеству готовых блюд. Санитарно-гигиенические требования и правила техники безопасности. Организация рабочего места.Ознакомление с творчеством.Правила подачи готовых блюд.Сервировка стола.Требования к качеству и оформлению готовых блюд.Определение, дегустация.
ижип,
чип келгени
ак чем
аймаан
таныштырар.
2. Ак чемни
хундулеп,
тыва чоннун
чанчыл –
ёзулалдарын
сагыыры.
3.Тыва
чемнеривистин
ажыктыы
Тыва улус эрте
бурунгу шагдан бээр
кончуг кежээ ажылчын
улус чораан.
Олар хой, ошку, аът,
инек, сарлык, теве дээн
чижектиг азырал
амытаннарны остуруп ап,
оларнын ажык дужуун
корүп чорааннар.
Тыва улус сутту
хундулээр, унелээр
болгаш оон кылган
янзыбуру чемнерни
ак чем дижир. Сут
дээрге кайгамчык
чаагай амданныг,
чем шынарлыг
продукт.
Ам, чамдык тыва чемнерни
канчаар кылырын
таныштырайн.
Сутту хайындыргаш, оон
кырынче хоюдур булгап каан
ажывас таракты кудуптар. Элээн
болганда сарыг сут кырынга
итпек тургустуна бээр. Чиг суттун
итпээ чымчак, амданныг болур. Ол
дугайында улус мынчаар
ырлажып чорааннар:
Инек малдыг мээн авам
Итпектеп олурла боор
Итпектернин хоюг черин
Менээ салып олурла боор
Итпек
Таракты инек, хой,
Ошку судунден, бышкан
суттен кылыр. Ошкү
судунден кылган тарак
кайгамчыктыг чаагай,
хоюг болур. Таракты
кылырда ыяап ла
хОренгилээр. ХОренгизин
кузун эн сООлгү тарактан
арттыргаш, урелбес черге
шыгжап алыр.
Тарак
Бышкан сутту чугле
чылбай кылдыр
чылыткаш, аргалыг
болза баалынныг
савага хƟренгини
куткаш, хоюдур
булгаар. ХОренги
борбак чок хоюг
болза, тарак база
ындыг болур.
Белеткеп алган
хОренгиже чылбай
сутту саара куткаш,
кОвуктелдир сааргаш,
тарак унер.
хООрей бээр.
шуглап каар. Сутту
изидер болза, тарак
Азы хОренги ажыг
болза, изиг эвес
суттен амданныг
Эмтан шынарлыг
Сыный аараан
кижиге изиг суттуг,
саржаглаан шенне
шайы эм болур.
Хан базыышкыны
куду кижиге изиг суттуг
шай эм болур.
Бажы
сирилээн
кижинин
бажынга
саржаг чаар.
Хорекке дегдирген
кижиге, шыырныгып
донар кижиге – чаа
аартадыр.
сагган сутту
хайындыргаш, изигге
Кургаг
шаашкактыг
кулакче суттуг
изиг шай дери
кудар.
Кулак
шашкылап
аараанда
саржагны
чылбай
кылдыр
чылыткаш,
кулакче
кудар.
Ангиналыг боостааны
изиг суттуг шайны
аартап тургаш эмнээр.
Гастриттиг кижи
хойтпак, ээжегей
ажыглап эмненир.
Ак суттен кылган чемнер кончуг
амданныг, хоолулуг, ижин арыглаар,
кижиниң организминге дурген
турар ужурлуг.
хайлыычал. Оларда кижинин кадыынга
ажыктыг витаминнер бар, ынчангаш
бичии уруглар хүнде 1 аяк сутту ишкен