Открытый урок английского языка на тему
«Kazakh national cuisine»
Theme: «Kazakh national cuisine»
Aim:
Forming of ideas about the Kazakh national cuisine as
a component of culture and life of Kazakh people by
means of English teaching tools ;
Development of reading, writing, listening and speaking
activities; broadening of students` multicultural
position;
Bringing up tradition of healthy eating, joining
students to the secrets of Kazakh national cuisine.
Epigraph to the lesson
Ас тұрған жерде ауру тұрмайды.
Где хорошая пища обитает, там болезни не
бывает.
Where good meal lives, there is no disease.
Ат адамның қанаты, ас адамның қуаты.
Конь — для человека как крылья, а в хлебе его
The horse for a man is like two wings, and bread is
сила.
his strength.
• the process of its cooking – процесс приготовления
• slaughtered a sheep or a horse – забивали овцу или
лошадь
• platter – плоское блюдо
• an exclusive art – особое искусство
• social status – социальный статус
• family relationship – семейные отношения
• the backbone позвоночник
• middleaged people – люди среднего возраста
• into small pieces – на маленькие кусочки
• to slice ?? meat delicacies – резать пластиками мясные
деликатесы
• the way of its eating – способ его кушанья
• by five fingers – пятью пальцами
• thinly rolled pasta sheets – тонко раскатанные лепёшки (из
теста)
• the festive table – праздничный стол
• Fragrant boiled meat – ароматное варёное мясо
• thick meat broth – густой мясной бульон
• Milk products and beverages – молочные продукты и напитки
• fermented mare's milk – заквашенное кобылье молоко
• made of camel milk – сделанное из верблюжьего
молока
• bakery выпечка
• a large cauldron – большой казан
• raisins изюм
• dried apricots курага
• a traditional attribute – традиционный атрибут
• goodies – угощенья
• tortilla bread – хлеб в виде лепёшки
• thick strong tea – густой, крепкий чай
Answer the questions
1) What are the best Kazakh dishes do you know? What is
the main ingredient in their cooking?
2) What milk is kumis made off? What diseases is it able to
treat? What drink is similar to kumis?
3) What is the special feature of serving meat to guests? Tell
us about the process of Kazakh meat serving.
4) How does usually the Kazakh tea parties go by?
•Find incorrect word in the logic chain. Strike it out.
1) baursak, shelpek, taba – nan, besparmak.
2) besparmak, manta, kuirdak, kumis.
3) shubat, kumys, irimshik, ayran.
4) shuzhuk, kazy, karta, uyz, kurduk.
•Look at the picture. Do you recognize the
Kazakh national dish? What is its name?
5. Reflection:
how to serve
Kazakh meat
…
Today I have known ….
В шаблоне использован отсканированный орнамент автора Ш.
Байдылдаулы
http://www.info-tses.kz/upload/iblock/565/de687041cda34a17aa2311864ec3ed
db_XL.jpg
http://obliznis.ru/files/images/recipes/13/3/1384495701562.jpg
http://st.foodzona.ru/images/recipes/step/287/11/28792-11.jpg
http://img.povar.ru/uploads/c4/fa/e1/f0/plov_po-kazahski-164802.jpg
https://zonakz.net/g/images/81113%20maso(1).png
http://cs543104.vk.me/v543104455/1594/cfDKaIY-VlQ.jpg
http://www.edimdoma.ru/data/recipe_steps/0008/2866/82866-real.jpg?13157
72259
http://verano.rv.ua/wp-content/uploads/images/bf30242258beb955243ce6b38
a12640a.jpg
http://bnews.kz/storage/f6/ea/22/cc/fd/b8/ae/fe/3c/d3/53/d4/24/c9/db/03/f6
ea22ccfdb8aefe3cd353d424c9db03.jpg
http://gallery.forum-grad.ru/files/8/3/5/4/3/yurta.jpg
http://today.kz/static/uploads/126fe833-e619-4eb0-93c7-bdcaba8a3dc7.JPEG
http://jcs.com.ua/sites/default/files/goods/01-12-2013/2641.jpg
http://cs628324.vk.me/v628324644/b3cd/WcBB-cvRQwE.jpg
http://pedsovet.su/_ld/285/90323464.jpg
http://pedsovet.su/_ld/285/90323464.jpg
В шаблоне использован
отсканированный орнамент автора
Ш. Байдылдаулы