Промежуточная аттестация по английскому языку 10 класс «Spotlight 10»
Оценка 5 (более 1000 оценок)

Промежуточная аттестация по английскому языку 10 класс «Spotlight 10»

Оценка 5 (более 1000 оценок)
docx
13.01.2020

150.000₽ призовой фонд • 11 почетных документов • Свидетельство публикации в СМИ

Опубликовать материал

Промежуточная аттестация по английскому языку 10 класс «Spotlight 10».docx

Материалы для проведения промежуточной аттестации

 

 

Контрольно-измерительные материалы для проведения промежуточной аттестации по английскому языку в 10 классе (далее – КИМ) составлены в соответствии с требованиями федерального государственного образовательного стандарта среднего (полного) общего образования с учетом авторской программы Альпаков В.Г. Английский язык. Программы общеобразовательных   учреждений.10-11   классы,   М.:   «Просвещение»,   2016,   к   линии УМК

«Spotlight»    под    редакцией    Ю.С.Ваулина,    Д.Дули,    О.Е.Подоляко    (Москва.  Издательство

«Просвещение», 2018 г.), также учебно-методическим комплектом В. Эванс, Дж. Дули, О. Подоляко, Ю. Ваулина. «Spotlight 10».

КИМ разработаны в 3 (трех) вариантах, в каждом из которых по 2 (два) тестовых задания с выбором ответа (часть 1) и 1 (одно) задание с развернутым ответом (часть 2).

 

Структура КИМа

 

№ части

№ задания

Проверяемые темы

1

1-7

Чтение. Установить соответствие между заголовками 1–8 и текстами A–G. В задании есть один лишний заголовок.

8-34

Лексико-грамматический тест на знание изученных видовременных

форм глагола, фразовых глаголов, лексических единиц.

2

35

Письмо личного характера.

 

Условия и порядок выполнения работы:

 

Время выполнения – 40 минут;

 

Ответы заданий учащиеся записывают в проштампованные листы бумаги.

 

№ части

Часть 1

задания

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

балл

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

 

 

части

Часть 1

Часть

2

задания

17

18

19

20

21

22

23

2

4

25

26

27

28

29

30

31

32

 

33

34

35

 

балл

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

10

44

 

За верное выполнение задания в части 1 №№1-7; №№8-34, учащийся получает по 1 баллу; Часть 2 – задание оценивается в 10 баллов: решение коммуникативной задачи – 3 балла;

организация текста – 2 балла; лексико-грамматическое оформление – 3 балла; орфография и пунктуация – 2 балла.

За неверный ответ или его отсутствие выставляется 0 баллов. Максимальное количество баллов, которое может набрать экзаменуемый, правильно выполнивший задания работы – 45 баллов.

 

Отметка за выполнение работы выставляется в соответствии с критериями:

 

«5» – 44-40б. (100% - 90%)

«4» – 39-31б. (89% - 70%)

«3» – 30-22б. (69% - 50%)

«2» – 21-0б. (49% -0%)


Ответы к экзаменационным материалам:

Чтение:

1 вариант

2 вариант

3 вариант

2517648

 

Текст

A

B

C

D

E

F

G

 

 

Текст

A

B

C

D

E

F

G

 

 

Текст

A

B

C

D

E

F

G

 

Заголо вок

 

1

 

4

 

6

 

8

 

5

2

 

7

Заголо вок

 

6

 

4

 

2

 

1

 

5

8

 

7

Заголо вок

2

5

1

7

6

 

4

8

 

8. b

21. a

9. a

22. a

10. a

23. c

11. b

24. a

12. b

25. c

13. a

26. c

14. c

27. a

15. a

28. a

16. b

29. a

17. a

30. a

18. c

31. b

19. b

32. a

20. c

33. b

 

34. c

 

 

8. b

21.a

9.с

22. c

10. b

23. a

11. c

24 .a

12. a

25. b

13. b

26. c

14. b

27. a

15. a

28. c

16. b

29. a

17. a

30. a

18. a

31. c

19. c

32. c

20. c

33. a

 

34. a

 

 
Лексико-грамматические задания:

 

Ответы 1 вариант

Ответы 2 вариант

Ответы 3 вариант

 

8. c

21. a

 

 

9. a

22. c

 

10. a

23. c

 

11. c

24. a

 

12. c

25. b

 

13. b

26. b

 

14. b

27. b

 

15. c

28. b

 

16. b

29. c

 

17. b

30. a

 

18. b

31. c

 

19. a

32. a

 

20. b

33. a

 

 

34. b

 

 

Литература, используемая для составления экзаменационной работы:

 

1.  О.В. Афанасьева, Дж. Дули, И.В. Михеева, Б. Оби, В. Эванс. Учебник «Spotlight 10» М.: Просвещение, 2017

2.  О.В. Афанасьева, Дж. Дули, И.В. Михеева, Б. Оби, В. Эванс. Книга для учителя «Английский в фокусе» – М.: Просвещение, 2017

3.  О.В. Афанасьева, Дж. Дули, И.В. Михеева, Б. Оби, В. Эванс. Рабочая тетрадь М.: Просвещение, 2017

4.  О.В. Афанасьева, Дж. Дули, И.В. Михеева, Б. Оби, В. Эванс. Книга для чтения – М.: Просвещение, 2017

5.  О.В. Афанасьева, Дж. Дули, И.В. Михеева, Б. Оби, В. Эванс. Звуковое пособие для работы в классе – М.: Просвещение, 2017

6.  Языковое портфолио – М.: Просвещение, 2017

 

7.  О.В. Афанасьева, Дж. Дули, И.В. Михеева, Б. Оби, В. Эванс. Книга для тестов- М.: Просвещение, 2017

В задании 1 установите соответствие между текстами A—G и заголовками 1—8. В задании один заголовок лишний


Вариант 1

 

I.  Установите соответствие между заголовками 1–8 и текстами A–G. Запишите свои ответы в таблицу. Используйте каждую цифру только один раз. В задании есть один лишний заголовок.

1.  Hard to see and to believe

 

2.  From travelling to discovery

 

3.  Little experience — big success

 

4.  Small size — great opportunities

 

5.  Inspired by noble goals

 

6.  Hard to explain how they could

 

7.  Protected by law

 

8.  Breathtaking just to watch

 

A.  Charles Darwin's five-year voyage on H. M. S. Beagle has become legendary and greatly influenced his masterwork, the book, On the Origin of Species. Darwin didn't actually formulate his theory of evolution while sailing around the world aboard the Royal Navy ship. But the exotic plants and animals he encountered challenged his thinking and led him to consider scientific evidence in new ways.

 

 

B.  The 19th century was a remarkable time for exploration. Vast portions of the globe, such as the interior of Africa, were mapped by explorers and adventurers. It was the time when David Livingstone became convinced of his mission to reach new peoples in Africa and introduce them to Christianity, as well as free them from slavery.

 

 

C.  Louis Pasteur's various investigations convinced him of the Tightness of his germ theory of disease, which holds that germs attack the body from outside. Many felt that such tiny organisms as germs could not possibly kill larger ones such as humans. But Pasteur extended this theory to explain the causes of many diseases — including cholera, ТВ and smallpox — and their prevention by vaccination.

 

 

D.  Frederick Law Olmsted, the architect who designed New York City's Central Park, called the Yosemite Valley «the greatest glory of nature.» Californians convinced one of their representatives, Senator John Conness, to do something about its protection. In May 1864, Conness introduced legislation to bring the Yosemite Valley under the control of the state of California. President Abraham Lincoln signed the bill into law.

 

 

E.  The Maya thrived for nearly 2,000 years. Without the use of the cartwheel or metal tools, they built massive stone structures. They were accomplished scientists. They tracked a solar year of 365 days and one of the few surviving ancient Maya books contains tables of eclipses. From observatories, like the one at Chichen Itza, they tracked the progress of the war star, Mars.


F.  Bali has been a surfing hotspot since the early 20th century, and continues to attract surfers from all over the world. The island's small size and unique geography provides wonderful surfing conditions, in all seasons, for surfers of any level of experience. Inexperienced surfers might like to try Kuta's kind waves, while more able surfers will try Nusa Dua's powerful waves.

 

 

G.  Base jumping is an extreme sport, one which only very adventurous travelers enjoy. Some base jumpers leap off bridges, others off buildings and the most extreme off cliffs in Norway. Once a year, base jumpers in the US get to leap off the New River Bridge in West Virginia. During the annual Bridge Day, hundreds of jumpers can go off the bridge legally. Thousands of spectators show up to watch.

 

Текст

A

B

C

D

E

F

G

 

Заголовок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II.  Choose the correct item

 

8. You’re really late. I… for you for over an hour.

 

a. have waited

b.was waiting

c. have been waiting

 

9.  Ian was…at a man across the street trying to remember where he knew him from.

 

a. staring

b. inspecting

c. seeing

 

10.  Linda, …. is very keen on computers, is studying to be a very graphic designer.

 

a. who

b. that

c. which

 

11.  Harry is very… to his friends and will never disappoint them.

 

a. caring

b. patient

c.loyal

 

12.  The birth of their baby son brought… many changes to James and Lily’s life.

 

a. off

b. up

c. about

 

13.  When Helen got to the station, the train…

 

a. just left

b. had just left

c. has just left


14.  Unless you…me what’s wrong, I can’t help you.

 

a. don’t tell

b. tell

c. “ll tell

 

15.  Some tracks on this CD are extremely…

 

a. perfect

b. excellent

c. impressive

 

16.  You… see a dentist about that toothache of yours.

 

a. better

b. should

c. ought

 

17.  Emma’s friend lives very close to her, so she always goes to her house… foot

 

a. by

b. on

c. with

 

18.  Our teacher made the whole class… back after school.

 

a. to stay

b. stay

c. staying

 

19.  She said she… away the following weekend.

 

a. was going to be

b. had been

c.will be

 

20.  Environmental organisations work towards the…of the natural environment.

 

a. emission

b. conservation

c. adoption

 

21.  These jeans are too big for you; you need to take them…

 

a. in

b. up

c. out

 

22.  How long …about this?

 

a. are you knowing

b. do you know

c. have you known

 

23.  Melanie wishes she…the offer they made her.

 

a. would accept

b. accept

c. accepts


24.  Marco wants to improve his listening skills in English, so he watches English films without…

 

a. subtitles

b. scripts

c. headings

 

25.  You can’t use the printer; it’s …of order.

 

a. away

b. out

c. down

 

26.  Someone’s left the front door open; I…. it immediately.

 

a. ‘m closing

b.“ll close

c. ‘ll be closing

 

27.  Mildred’s out … some errands; do you want to wait for her?

 

a. having

b. going on

c. running

 

28.  Stephen told his brother…his laptop without asking him first.

 

a. don’t use

b. not to use

c. to not use

 

29.  The book I’ve been reading…in the future.

 

a. sets

b. has set

c. is set

 

30. Tom’s starting …at his new job is 30,000 euros a year.

 

a. salary

b. debt

c. wage

 

31.  Fruit and vegetables are rich … vitamins and minerals.

 

a. on

b. of

c. in

 

32.  I’m afraid I don’t have time to chat. I… in a few minutes.

 

a. am leaving

b. leave

c. going to leave

 

33.  Ian was jogging in the park, when he…someone calling for hel

 

a. heard

b. was hearing

c. had heard


34.  Joanna is upset because her parents didn’t let her…on an excursion with her friends.

 

a. to go

b. go

c. going

 

III. 35. You have received a letter from your English-speaking pen-friend Peter who writes:

 

… Reading books is my favourite pastime. Is reading important to you? Why? How do you like to spend your leisure time? What is your parents’ attitude to your hobbies and interests?

Yesterday was my father’s birthday …

 

Write a letter to Peter. In your letter: − answer his questions; − ask 3 questions about his father’s birthday. Write 100–140 words. Remember the rules of letter writing.

 

 

Вариант 2.

 

 

I.  Установите соответствие между заголовками 1–8 и текстами A–G. Запишите свои ответы в таблицу. Используйте каждую цифру только один раз. В задании есть один лишний заголовок.

1.  Travel memories

 

2.  Animal lover magazine

 

3.  Travel to stars

 

4.  Star dreams

 

5.  Popular hobby

 

6.  Family magazine

 

7.  People and nature

 

8.  Animals in danger

 

A.  Most people who spend a holiday travelling take a camera with them and photograph anything that interests them — sights of a city, views of mountains, lakes, waterfalls, men and women, children, ruins of ancient buildings, and even birds and animals. Later looking through their albums they will remember the happy time they have had, the islands, countries and cities they have seen.

B.  Of course, different people dream of different things. Someone wishes a calm and quiet life; others imagine their life as a never-ending adventure. The majority dream of something concrete: a villa in some warm place, an account in a Swiss bank, a splendid car... It’s interesting to know what the dreams of people who already have all this are. Celebrities, as we know, never hide their unusual hobbies, and often shock us with their extravagant behaviour.

C.  It is Junior Baseball Magazine’s mission to provide information that enhances the youth baseball experience for the entire family. The player improves his skills and is more successful. The family enjoys the activity more and shares this precious time in their life. Junior Baseball emphasizes good sportsmanship, safety, physical fitness and wholesome family values.

D.  The seas are in danger. They are filled with poison like industrial, nuclear and chemical waste. The Mediterranean Sea is already nearly dead; the North Sea is following it. The Aral Sea is on the brink of


extinction. If nothing is done about it, one day nothing will be able to live in the seas. Every ten minutes one species of animal, plant or insect dies out forever.

E.  Lots of people all over the world enjoy collecting stamps. Stamps are like little pictures. Very often they show the flowers or the trees which grow in this or that country, or they can show different kinds of transport of the country. Stamps may also have portraits of famous people on them. Some stamps show art work from the history of the country.

 

 

F.  “Friend” is the title of my favourite magazine. It consists of 70 pages, with lots of colourful and bright pictures and provides interesting and useful information for people who love animals. The magazine includes numerous articles devoted to various topics connected with domestic animals, ways to take care of them, pet food, animal health and many other topics crucial for any animal lover. 

G.  People are beginning to realize that environmental problems are not just somebody else’s. Many people join and support various international organizations and green parties. Human life is the most important, and polluted air, poisoned water, wastelands, noise, smoke, gas, exhaust all influence not only nature but people themselves. Everything should be done to improve ecological conditions on our planet.

 

Текст

A

B

C

D

E

F

G

Заголовок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II.  Choose the correct item

 

8.  It was such a pleasant surprise to run… my old teacher at the theatre.

 

a. over

b. into

c. away

 

9.  Lucy…to an Indian restaurant before, and she’s really enjoying it.

 

a. has never been

b. has never eaten

c. has never gone

 

10.  Sara wants to…in her school’s singing competition.

 

a. participate

b. attend

c. apply

 

11.  Tonya was making a salad…her sister was laying the table.

 

a. until

b. while

c. after

 

12.  The ground was covered …fallen leaves.

 

a. of

b. with

c. by


13.  The stories we heard about our neighbours… to be true.

 

a. turned out

b. made up

c. went off

 

14.  The giant panda is a(n) species that needs our protection.

 

a. fatal

b. harmed

c. endangered

 

15.  If I had known you were coming I… something for dinner.

 

a. would have cooked

b. would cook

c. had cooked

 

16.  Judy needs to replace the lens in her camera, because it’s

 

a. charged

b. scratched

c. jammed

 

17.  They heard someone screaming in the next room and … in to see what was wrong.

 

a. rushed

b. invaded

c. stalked

 

18.  It’s no use crying over … milk; there’s nothing we can do now.

 

a. water

b. tea

c. milk

 

19.  Our hotel room had an amazing…of the snowy mountains.

 

a. scenery

b. view

c. setting

 

20.  The law clearly states that all car drivers and passengers… wear a seat belt.

 

a. may

b. can

c. must

 

21.  George’s classmates often pick… him because he is quite short.

 

a. on

b. at

c. to

 

22.  …Alex will like his present?

 

a. do you think

b. are you thinking

c. can you think


23.  Tom Barney… father is a famous writer is in the same class as me.

 

a. which

b. who

c. whose

 

24.  The parcel… to you as we speak.

 

a. is being delivered

b. is delivering

c. has been delivering

 

25.  Drinks that contain…additives are not good for your health.

 

a. fake

b. creative

c. artificial

 

26.  Mark…at a company for 7 years before he started his own business.

 

a. has been working

b. was working

c. had been working

 

27.  Peter feels very strongly…protecting wildlife that is under threat.

 

a. about

b. for

c. of

 

28.  Matthew works…hours than Patrick.

 

a. longer

longest

more long

 

29.  When Chris won the lottery, he decided to…on a new car.

 

a. splash out

b. catch up

c. hand out

 

30. I’d hate…the one who gives Janet the bad news.

 

a. to be

b. being

c. to being

 

31.  You need a new pair of sports shoes; these ones are quite…

 

a. given up

b. worn out

c. cut in

 

32.  I’m afraid I don’t have time to chat. I… in a few minutes.

 

a. am leaving

b. leave

c. going to leave


33.  Tracy… buying products that come in too much plastic.

 

a. refuses

b. avoids

rejects

 

34. The performance …at 9.30, so we have plenty of time to go somewhere for an early dinner before this.

 

a. is starting

b. will start

c. starts

 

III. 35. You have received a letter from your English-speaking pen-friend Peter who writes:

 

… Reading books is my favourite pastime. Is reading important to you? Why? How do you like to spend your leisure time? What is your parents’ attitude to your hobbies and interests?

Yesterday was my father’s birthday …

 

Write a letter to Peter. In your letter: − answer his questions; − ask 3 questions about his father’s birthday. Write 100–140 words. Remember the rules of letter writing.

Вариант 3

 

I.  Установите соответствие между заголовками 1–8 и текстами A–G. Запишите свои ответы в таблицу. Используйте каждую цифру только один раз. В задании есть один лишний заголовок.

1.  The wrong goal

 

2.  Extra-curricular over load

 

3.  Too much homework

 

4.  Arguably helpful

 

5.  Too stressful

 

6.  Too many distractions

 

7.  A better system

 

8.  Poor co-ordination

 

A.  My problem with homework is that I am rather fond of TV and computer games. Every evening after school it is the same. I start with the highest intentions. I’ll just play one round of Final fantasy and then begin. But it tends to be three rounds and then tea time. Oh — and then my favourite program begins in 10 minutes so I’ll start after that. And so it goes on. Probably I lack motivation.

B.  It is so much faster doing homework these days. All our assignments can be done on the PC which means correcting and changing things is so easy. But of course the Internet is the biggest shortcut of all. Maybe it’s true what they say that it stops you reading textbooks. You get snatches of information rather than the whole story. Maybe I should try to use the internet less.

C.  I am a drummer and a pianist. The school really encourages this and I have two one hour lessons a week plus one to two hours daily practice. I am in the basketball team. The school encourages this and we


practice twice a week. I got picked to be in the school play. Rehearsals are two hours a week. Will somebody please tell me when I am supposed to get my homework done?

D.  Exam practice, constant revision, exam techniques and how to get the highest possible grade— is this what education is supposed to be about? The school seems obsessed with grades and the school results league table. We are currently 17th highest achievers in England but if we really try hard this year we might make top 10. Silly me! I thought education was about learning and preparing for adult life.

E.  For some kids exams bring more pressure than they can cope with. They worry about what their parents will say, not to mention what their teachers or class mates will think. No wonder some of them freeze up in the exam hall and are unable to write anything out of sheer nerves.

F.  Why do they do it? We get three weeks in a row with minimal homework and then every teacher in the school sets a massive assignment to be completed “by next Friday — no late submissions”. Why don’t they get together and try and even the load?

G.  I think Continuous Assessment is a very sensible idea. Education should not simply be about slick exam performance, but about overall how you perform in school — how you study, how much you read, how logical and clear your essay arguments are. 50% of our final grading should be based on course work. I think it is fair.

 

Текст

A

B

C

D

E

F

G

Заголовок

 

 

 

 

 

 

 

 

II.  Choose the correct item

 

8.  Do you get… well with your new neighbours?

 

a. by

b. on

c. in

 

9.  The artist made the sculpture… out of recycled materials.

 

a. securely

b. physically

c. entirely

 

10.  Everyone was surprised to see Samuel turn…at Lynn’s party.

 

a. down

b. up

c. in

 

11.  Nathan…the doctor’s telephone number on a piece of paper and put it in his pocket.

 

a. wrapped

b. lined

c. scribbled

 

12.  Amanda asked Nick where… his camcorder from.

 

a. he had bought

b. did he buy

c. had he bought


13.  Can you please go to my room and… my glasses? I need to read something.

 

a. carry

b. fetch

c. take

 

14.  This time next we, …on a tropical beach.

 

a. are lying

b. will be lying

c. will lie

 

15.  Jenny likes to…with the latest trends in fashion.

 

a. keep up

b. stick to

c. stand out

 

16.  What makes Mary a great writer is the fact she’s very…

 

a. ambitious

b. imaginative

c. outgoing

 

17.  Mrs. Abbot is the…of all our teachers this year.

 

a. most dedicated

b. dedicated

c. more dedicated

 

18.  Hugh is terrible… telling jokes; he is not a funny person!

 

a. at

b. in

c. of

 

19.  Sam…a living by selling antiques online.

 

a. wins

b. gets

c. earns

 

20.  How long did it take you to recover…your operation?

 

a. of

b. for

c. from

 

21.  Why are you… at me? Have I done something wrong?

 

a. glaring

b. glimpsing

c. glancing

 

22.  Michael wishes he…more free time to take up a hobby.

 

a. has

b. had

c. would have


23.  John’s booked front…seats for the opera.

 

a. row

b. aisle

c. balcony

 

24.  Sophie and Roy enjoy…long walks in the afternoon.

 

a. taking

b. they take

c. to take

 

25.  Do you know who… the MP3 player?

 

a. discovered

b. invented

c. revealed

 

26.  Frank goes to the gym three times…week.

 

a. the

b. ---

c. a

 

27.  It goes without…that you’ll pay for the damage you caused to my car.

 

a. saying

b. telling

c. speaking

 

28.  Hurry up! The match…by the time we get to the football pitch.

 

a. is starting

b. is going to start

c. is have started

 

29.  The organisers of the festival are hoping to…enough money for the charity.

 

a. raise

b. afford

c. borrow

 

30. Can you please look…my plants while I’m away?

 

a. after

b. out

c. up

 

31.  Today is a public holiday, so Jane…go to school.

 

a. mustn’t

b. may not

c. doesn’t have to

 

32.  if Joshua doesn’t come home soon, he…the start of the film.

 

a. would miss

b. misses

c. will miss


33.  Mr. Peters works in the… forces as a naval officer.

 

a. armed

b. emergency

skilled

 

34.  Now that Samantha’s lost all that weight, she’s giving all her old clothes…to her friends.

 

a. away

b. up

c. out

 

III. 35. You have received a letter from your English-speaking pen-friend Peter who writes:

 

… Reading books is my favourite pastime. Is reading important to you? Why? How do you like to spend your leisure time? What is your parents’ attitude to your hobbies and interests?

Yesterday was my father’s birthday …

 

Write a letter to Peter. In your letter: − answer his questions; − ask 3 questions about his father’s birthday. Write 100–140 words. Remember the rules of letter writing.

скачать по прямой ссылке