Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"
Оценка 4.6

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Оценка 4.6
Разработки уроков
docx
английский язык
Взрослым
13.10.2018
Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"
KAZAKH NATIONAL CUISINE.docx
Открытый урок по теме: «Kazakh national cuisine» Theme: «Kazakh national cuisine» Aim:   Forming of  ideas about the Kazakh national cuisine as a component of  culture and life of Kazakh people by means of English teaching tools ;  Development of reading, writing, listening and speaking activities; broadening of students` multicultural position;  Bringing­up tradition of healthy eating, joining students to the secrets of  Kazakh national cuisine. Type of lesson: Presentation of new material. The resources: Internet. Handouts: presentation PP, cards. Equipment: classroom projector and screen, computer.  The Plan of the Lesson: 1. Warming – up: ­ Students, we were born in the blessed land, it is called Kazakhstan.  Like a  bizarre mosaic the landscape of Kazakhstan includes the wide steppe, plains and  emerald valleys, gray caps of mountains,  forests filled with game and hot Asian  desert. In addition, the majestic Caspian Sea lies in the west of the country.  Kazakhstan is also famous for its deep­water lakes and rivers. Heaven  generously endowed our land with natural resources. However, the main treasure of  the Republic is its people. Kazakhstan is a multinational and multicultural country  with its famous tradition of hospitality. From ancient times Kazakh people  accompanied the reception of guests by abundant refreshments. Hospitable hosts laid  the table; arranged dastarkhan, served their guests delicious treats. I want to tell you  more about just some of them.  Epigraph to the lesson Ас тұрған жерде ауру тұрмайды.  болезни не бывает. Where good meal lives, there is no disease. Ат адамның қанаты, ас адамның қуаты.  Конь — для человека как крылья, а в хлебе его сила. The horse for a man is like two wings, and bread is his strength.  Где хорошая пища обитает, там 2. Presentation of new vocabulary. Pre – reading activity. Practicing of new  vocabulary: ­ Students, you can see new words and phrases. They will help us to talk about  the Kazakh national cuisine. Let`s read it together: the process of its cooking –  процесс приготовления slaughtered a sheep or a horse – забивали овцу или лошадь platter – плоское блюдо an exclusive art – особое искусство social status – социальный статус family relationship – семейные отношения the backbone ­ позвоночник middle­aged people – люди среднего возраста  into small pieces – на маленькие кусочки to slice  meat delicacies – резать пластиками мясные деликатесы the way of its eating – способ его кушанья by five fingers – пятью пальцами thinly rolled pasta sheet – тонко раскатанные лепёшки (из теста) the festive table – праздничный стол Fragrant boiled meat – ароматное варёное мясо thick meat broth – густой мясной бульон Milk products and beverages – молочные продукты и напитки fermented mare's milk – заквашенное кобылье молоко made of camel milk – сделанное из верблюжьего молока bakery ­ выпечка a large cauldron – большой казан raisins ­ изюм dried apricots ­ курага a traditional attribute – традиционный атрибут  goodies – угощенья  tortilla bread – хлеб в виде лепёшки thick strong tea – густой, крепкий чай 3.  Read and translate: Kazakh cuisine is famous for the variety of delicious meat dishes and  delicacies. So, the subject of our conversation is Kazakh national cuisine and its  secrets. The most famous meat dish is the Kazakh meat. It is necessary to give details  about the process of its cooking. When dear guests had arrived hosts traditionally  slaughtered a sheep or a horse. Boiled meat was served on a platter ­ tabak. Serving  of a tabaks is an exclusive art. Tabaks were served guests according to their age,  social status, family relationship. For example, the head was always served to elderly  person, the backbone ­ to the middle­aged people, etc. You need have also special  skills  for cutting the meat into small pieces. Men cut meat  into small thin pieces.  Then they sliced  meat delicacies ­ kazy, karta, zhal, kurduk, shuzhuk and put them  on top of the meat. After that the hosts served to the guests meat broth ­ sorpa. The favorite dish of Kazakh people is Besparmak. It is named such because of  the way of its eating by hand (by five fingers). Without it Kazakh people does not do  any toi, it is the main decoration of the festive table. Fragrant boiled horsemeat, beef  or lamb are laid on thinly rolled boiled pasta sheets. The dish is complemented by a  thick meat broth into bowls.  Milk products and beverages take a special place in Kazakh cuisine. One of  them is the kumis. It has healing and tonic properties. It is able to treat diseases of the lungs and gastro ­ intestinal tract. Kumis is made of fermented mare's milk. People  keep it in a special container (made of leather). An analogous drink is  shubat. It is a  drink made of camel milk. The properties of shubat are similar to kumis. Traditional  dairy products are irimshik Kazakhs, kurt, ayran (a drink similar to yogurt) clotted  cream (sour cream), uyz (boiled colostrum), kozhe (milk soup with cereals), and so  on. Besides, Kazakh people add some salt in butter. Delicious bakery of Kazakh cuisine are baursaks (fried balls of bread dough).  Baursaks are favorite treat for tea. Women rolled yeast dough into balls and fried in  hot oil in a large cauldron. Baursaks are served  to tea with raisins, dried apricots,  kurt, and other goodies. Thin cake shelpek is a traditional attribute of the Kazakh  dastarkhan. Also Kazakhs cooked Taba ­ nan. This tortilla bread was baked on coals  between the two pans. Tea is a special ceremony in Kazakhstan. Thick strong tea  with milk or cream is traditionally served with sweets and baursaks. 4. Post – reading activity: ­ Answer the questions 1) What  the best Kazakh dishes do you know? What is the main ingredient in their  cooking? 2)  What milk is kumis made off? What diseases is it able to treat? What drink is  similar to kumis?   3) What is the special feature of serving meat to guests? Tell us about the process of  Kazakh meat serving. 4) How does usually the Kazakh tea parties go by?   ­ Find names of Kazakh national dishes and drinks in the table ­ B T I R I M S H I K C E G I O P S H U B A T S H E L P E K G B C J P N W K U Y R D A K Y T W Q F U Y Z A D D I R L K U R T U B R K L M W F T R N J N S D B A S Q Y U E V K A Z Y J G M K G N K U M Y S Z V Q X Z K U R D U K F X K S H U Z H U K V ­ Find incorrect word in the logic chain. Strike it out. 1) baursak, shelpek, taba – nan, besparmak. 2) besparmak, manta, kuirdak, kumys. 3) shubat, kumys, irimshik, ayran. 4) shuzhuk, kazy, karta, uyz, kurduk.  ­ Look at the picture. Do you recognize the Kazakh national dish? What is its  name? ­ Check yourself: 1 Kazakh national cuisine is based on А) meat and milk products; B) vegetables and fruits; C) fish and seafood. 2. Meat delicacies of Kazakh cuisine are:     A) baursacks, shelpek;     B) irimshyk, kurt, uyz;     C) kazy, karta, shuzhyk, kurduk. 3. Boiled meat was served according to __________________ of the guests.     A) family relationship;     B) social status;     C) age, social status, family relationship. 4. This dish is named such because of the way of its eating by hand (by five  fingers):     A) kuirdak;     B) mantas;     C) besparmak. 5. Kumis is made of A) camel milk; B) fermented mare's milk; C) colostrum. 6. People keep kumis in a special container  A) made of leather; B) made of wood; C) made of porcelain.       7. Kumis is able to treat diseases of         A) the reproductive system;         B) digestive tract;         C) the cardiovascular system.       8. Dastarkhan is       A) a festive table; B) a national dish;       C) a musical instrument.       9. This  bread was baked on coals between the two pans         A) shelpek;         B) nan;         C) taba – nan. 10.  Yeast dough women rolled into balls and fried in hot oil in a large cauldron          A) baursack;          B) shelpek;          C) taba – nan. 5. Reflection: how to serve  meat … Today I have known …. Home tasks: Write the recipe of your favorite Kazakh national dish. Список использованной литературы: 1. Статья  «Cuisine   of   Kazakhstan.   Kazakh   national   cuisine.   Food   of Kazakhstan», https://kazakhstan.orexca.com/kazakhstan_cuisine.shtml   2. Статья «Kazakh cuisine», https://en.wikipedia.org/wiki/Kazakh_cuisine 3. Статья   «Казахская   кухня.   Рецепты   казахской   кухни» http://www.bilu.kz/kuchnya.php,  пословицы,  поговорки   сайта  www.bilu.kz 2012г. 4. Учебник   «Английский   язык»   практический   курс,   С.   Мейрамова,   К. Ибрагимова, издательство «Фолиант», Астана – 2010. Изображения, использованные при подготовке урока и презентации к уроку (из сети Интернет): http://www.info­tses.kz/upload/iblock/565/de687041cda34a17aa2311864ec3eddb_XL.jpg  http://obliznis.ru/files/images/recipes/13/3/1384495701562.jpg      http://st.foodzona.ru/images/recipes/step/287/11/28792­11.jpg      http://img.povar.ru/uploads/c4/fa/e1/f0/plov_po­kazahski­164802.jpg      https://zonakz.net/g/images/81113%20maso(1).png  http://cs543104.vk.me/v543104455/1594/cfDKaIY­VlQ.jpg  http://www.edimdoma.ru/data/recipe_steps/0008/2866/82866­real.jpg?1315772259  http://verano.rv.ua/wp­content/uploads/images/bf30242258beb955243ce6b38a12640a.jpg  http://bnews.kz/storage/f6/ea/22/cc/fd/b8/ae/fe/3c/d3/53/d4/24/c9/db/03/f6ea22ccfdb8aefe3cd353d4 24c9db03.jpg      http://gallery.forum­grad.ru/files/8/3/5/4/3/yurta.jpg  http://today.kz/static/uploads/126fe833­e619­4eb0­93c7­bdcaba8a3dc7.JPEG  http://jcs.com.ua/sites/default/files/goods/01­12­2013/2641.jpg  http://cs628324.vk.me/v628324644/b3cd/WcBB­cvRQwE.jpg  http://pedsovet.su/_ld/285/90323464.jpg  http://pedsovet.su/_ld/285/90323464.jpg

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"

Урок профессионального английского языка для студентов специальности повар "Kazakh national cuisine"
Материалы на данной страницы взяты из открытых истончиков либо размещены пользователем в соответствии с договором-офертой сайта. Вы можете сообщить о нарушении.
13.10.2018